Business Internaţional

Spionaj la cea mai mare banca germana

21.07.2009, 17:18 21

Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a concediat doi dintre executivii sai de top ca urmare a unei investigatii interne privind operatiuni de spionaj si supraveghere a unor persoane din consiliul executiv al bancii si a altor angajati, scrie cotidianul The Wall Street Journal, citand surse apropiate investigatiei.

Concedierile survin dupa ce Deutsche Bank a organizat o investigatie interna ca urmare a unor incidente pe care banca le-a dezvaluit in luna mai, dupa ce a descoperit o serie de activitati suspecte ce implicau departamentul de securitate al bancii. Investigatia, condusa de casa de avocatura Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, s-a concentrat pe patru incidente ce au avut loc intre 2001 si 2007, care vizau o serie de contracte pe care banca le incheia cu firme externe care monitorizau persoane afiliate companiei, scrie cotidianul. Printre cei ce trebuiau supravegheati se numara, potrivit aceleiasi surse, Gerald Herrmann, un fost membru al board-ului executiv al bancii, suspect ca ar fi furnizat informatii interne unor persoane din exterior; Michael Bohndorf, un actionar activist care a avut o atitudine critica la adresa bancii, Leo Kirch, mogulul german din sectorul media, si Hermann Josef Lamberti, director operational in cadrul Deutsche Bank.

Rafael Schenz, seful diviziei de securitate a bancii pe Germania, a fost concediat, dupa ce in luna mai a fost suspendat pana la finalizarea investigatiilor care aveau sa stabileasca daca firmele de detectivi privati angajate de banca au incalcat dreptul la intimitate. Wolfram Schmitt, seful diviziei de relatii cu investitorii a Deutsche Bank, a fost de asemenea suspendat si ulterior concediat, aparent pentru ca a dezvaluit informatii legate de actionari detectivilor, potrivit unei surse apropiate.

 

Precedentul HP

Pe 5 septembrie 2006, revista Newsweek publica un articol in care dezvaluia ca presedintele HP (Hewlett Packard), Patricia Dunn, a angajat o echipa de experti independenti pe securitate electronica, pentru a spiona membri ai consiliului executiv al HP si o serie de jurnalisti pentru a determina cine este persoana responsabila pentru scurgerea de informatii confidentiale despre strategia pe termen lung a HP. Grupul de experti a obtinut lista apelurilor telefonice a board-ului de conducere a HP si a noua jurnalisti. Dunn a pretins ca nu stia care vor fi metodele de spionaj utilizate, insa ea a fost totusi inlocuita din functie. Investigatia s-a soldat insa cu identificarea vinovatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO