Business Internaţional

Spre ce se indreapta sistemul bancar, pe fondul neincrederii investitorilor?

03.10.2008, 17:17 17

Criza ce a prins intre ghearele sale sistemul bancar a luat o turnura nefericita saptamana trecuta, in conditiile in care increderea investitorilor chiar si in cele mai mari si puternice institutii a cunoscut o evolutie nefavorabila, scrie New York Times.

Actiunile financiare pierdut 16% in una dintre cele mai negre zile pentru bursa americana de la crahul din 1987, dupa ce Camera Reprezentantilor a respins proiectul de salvare a industriei financiare luni, temerile conform carora mai multe banci, in special creditorii mici si mijlocii, ar putea avea probleme daca nu se pun bazele unui nou plan urgent, au crescut.
Chiar actiunile celor trei banci ce au supravietuit crizei sub supranumele de "cele mai importante din industrie" - Bank of America, JPMorgan Chase si Citigroup - au pierdut mai mult de 10% luni, sub presiunile care au contractat piata. Goldman Sachs si Morgan Stanley, care au fost transformate in holdinguri bancare saptamana trecuta, au inregistrat o scadere a pretului la actiuni de 12%.
Bancile regionale au platit chiar mai mult in situatia in care investitorii incercau sa ghiceasca ce banca va fi urmatoarea care va pica in absenta unui plan de salvare. National City Corporation, Downey Financial Corporation si Sovereign Bancorp, creditori aflati sub presiunea expunerii substantiale la ipoteci cu probleme, au fost afectate in special, pierzand 63%, 48% si respectiv 36% din pretul actiunilor lor pe fondul inchiderii de catre guvern marti a Washington Mutual, cea mai puternica companie de economii si credite.
"In conditiile unei piete a creditului muribunde si a ratelor de credit interbancare ajunse la niveluri uriase, abilitatea acestor banci de a potoli furtuna este pusa la indoiala", afirma Jim Eckenrode, un analist bancar al TowerGroup, o firma de servicii de consultanta financiara.
Actiunile Wachovia au coborat mai mult de 70% dupa ce a fost vanduta catre Citigroup, luni. Citigroup va plati 1 dolar (0,69 euro) pe actiune, sau 2,2 mld. dolari (1,53 mld. euro), pentru operatiunile bancare ale Wachovia. Citigroup va prelua primele 42 mld. dolari (29 mld. euro) sub forma de pierderi ce provin de la cele mai riscante ipoteci ale Wachovia si va transfera catre Federal Insurance Deposit Corporation
12 mld. dolari (8,4 mld. euro) sub forma de actiuni preferentiale si garantii. In schimbul acestora FDIC va absorbi toate pierderile mai mari de acest nivel. Remodelarea Wall Street-ului de la colapsul Lehman Brothers, in urma cu doar cateva saptamani a atins si valul de fuziuni subite in randul bancilor comerciale nationale. Aceia ce inca poseda o pozitie puternica pe piata cauta tinte usoare, cu ajutorul carora cred ca pot obtine o pozitie dominanta pe piata dupa ce se asterne linistea de dupa furtuna din lumea financiara. "Situatia curenta creeaza oportunitati pentru achizitii ce nu au precedent in istorie", este de parere Michael Poulos, partener la Oliver Wyman, o companie de servicii de consultanta financiara.
Deceniul trecut, din mai multe puncte de vedere, a fost epoca de aur a bancilor. Profiturile au fost ridicate, marcate de limite ridicate pentru credite si de pierderi relativ putine. Multi bani se invarteau in sistemul financiar.
Masina de credite a Wall Street-ului a asigurat ca nu vor duce lipsa de lichiditati.
Acum totul s-a schimbat. Numai cele mai puternice banci au sanse sa supravietuiasca. "In urmatorii doi ani vom vedea multe consolidari.", a afirmat Jimmy Dunne, senior managing principal la Sandler O'Neil&Partners din New York.
"Vom asista la o consolidare fortata. Vor urma alte falimente bancare. Si atunci, dupa o perioada vei vedea un proces de consolidare sustinut in randul bancilor mici si mijlocii."
Bancherii spun ca industria se indreapta rapid catre o noua era dominata de doua tipuri de banci. Pe de-o parte, vor fi micile banci comunitare si uniunile de credit ce ofera servicii personalizate si profita de relatiile lor locale. Pe de alta parte vor fi giganti ca Bank of America, Citigroup si JPMorgan Chase care concureaza la capitolul produse oferite si potential cost savings de pe urma marimii lor.
Prezenta impunatoare a celor mai mari banci ridica ingrijorari majore. Bank of America, JPMorgan Chase si Citigroup sunt acum cele ce detin mai mult de 30% din totalul depozitelor din industrie. Pentru consumatori, acestea ar putea fi vesti bune.
"Ei isi pot permite sa plateasca rate mai mari la depozite si pot fi mai agresivi in cautarea de afaceri", afirma John Kanas, fostul director executiv al North Fork Bank, pe care el a vandut-o catre Capital One Financial in 2006. Cu cat mai mare este bilantul, spun analistii, cu atat sunt mai in siguranta depozitele clientilor, deoarece guvernul este mai putin probabil sa permita ca institutia respectiva sa se prabuseasca.
Charles Geisst, un istoric al Wall Street-ului de la Colegiul Manhattan, a afirmat ca aceasta credinta este adanc incastrata in cultura financiara. "Bank of America, Citi si JPMorgan vor fi entitati cvasi de stat acum. Nu le va fi permis sa esueze, si vor fi monitorizate indeaproape", a spus el. "Ele sunt surogate pentru economia americana."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO