Business Internaţional

Stabilitatea bancilor germane costa mai mult decat bugetul pe 2009

14.10.2008, 18:09 14

Pachetul de salvare a sistemului financiar conceput de guvernul german ar putea atinge o valoare cumulata de aproximativ 400 de miliarde de euro (540 de miliarde de dolari), a declarat un oficial din partea partidului cancelarului Angela Merkel, scrie Bloomberg.

Sumele necesare pentru garantarea creditelor interbancare se vor situa "cu siguranta intre 200 si 250 de miliarde de euro", a opinat Volker Kauder, presedintele parlamentului din partea crestin-democratilor. Programul de salvare va totaliza circa 400 de miliarde de euro, a mai adaugat Kauder.
La o zi dupa ce liderii celor 15 state membre ale zonei euro s-au angajat sa tempereze criza de pe piata creditelor si sa diminueze panica din randul investitorilor, cabinetul cancelarului Merkel s-a intrunit pentru a aproba planul de salvare a bancilor germane.
"Parcurgem o perioada foarte dificila", a afirmat Kauder. "Criza financiara extinsa la nivel global comporta "reactii extraordinare", directia generala de pe bursele europene avand implicatii si asupra structurii economice a Germaniei.
Riposta Germaniei fata de turbulentele financiare internationale ar putea include recapitalizarea bancilor, desi aceasta decizie ar implica "modificari masive" in legislatia care reglementeaza sectorul financiar, a mai afirmat Kauder, fara a acorda explicatii suplimentare. De altfel, cancelarul Merkel a solicitat in repetate randuri o mai mare transparenta in ceea ce priveste sistemului de remunerare a conducerii executive si stabilirea clara a atributiilor ce revin fiecarui post in parte.
Guvernul va "modera" reglementarile din domeniul contabil pentru a acorda institutiilor financiare un ragaz necesar in vederea eliminarii "produselor nebenefice" de pe piata.
Programul de salvare ar depasi valoarea bugetului de 283 de miliarde de euro, aprobat de guvernul german, de aceea ar putea fi diminuat pana la finalul lui 2009.
"Prin aceste masuri dorim sa evitam pericolul ce planeaza asupra tarii noastre", a declarat ministrul german de finante, Peer Steinbrueck. "Pietele trebuie sa-si recastige credibilitatea."
Asociatia bancara BDB, reprezentand institutii bancare de top precum Deutsche Bank sau Commerzbank, a salutat planul de temperare a pietei creditelor. "Ceea ce conteaza acum este restabilizarea pietei monetare, reluarea imprumuturilor si evitarea declinului economic", a spus directorul managerial BDB, Manfred Weber.
Costurile programului de bailout ar putea pune guvernul german in imposibilitatea de a tine pasul cu echilibrarea bugetului federal pana in 2011, a completat minstrul Steinbrueck. Guvernul va fi nevoit sa isi diminueze nivelul de crestere economica previzionat pentru anul viitor pana la aproximativ 0,5%, fata de tinta actuala de 1,2%.
Luna aceasta guvernul Angelei Merkel a aprobat un pachet de 50 de miliarde de euro acordat bancii ipotecare Hypo Real Estate Holding, in conditiile in care suportul financiar initial de 35 de miliarde de euro din partea unui consortiu bancar privat a fost pierdut.
Dupa aprobarea sa de catre cabinetul cancelarului, planul de salvare german urmeaza sa fie ratificat de cele doua Camere ale Parlamentului pana la sfarsitul saptamanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO