Business Internaţional

Stabilitatea economiei poloneze, puternic afectata de criza politica

01.11.2005, 19:14 9

Bursa de la Varsovia si zlotul polonez au cunoscut scaderi semnificative dupa ce primul- ministru desemnat, Kazimierz Marcinkiewicz, reprezentand formatiunea conservatoare Lege si Justitie, a anuntat esecul negocierilor cu liberalii din randul Platformei Civice pentru formarea unei coalitii guvernamentale.

In schimb, Marcinkiewicz a optat pentru formarea unui cabinet minoritar alcatuit din reprezentanti ai conservatorilor si din tehnocrati. Primul- ministru desemnat va incerca sa obtina votul de investitura al parlamentului pe 10 noiembrie, acesta facand un apel catre liberali sa sustina guvernul.

Conservatorii sunt castigatorii scrutinului legislativ de la sfarsitul lunii septembrie, insa nu dispun de suficiente mandate in Dieta (camera inferioara a parlamentului polonez) pentru a forma singuri guvernul. Multa vreme s-a crezut ca formarea unei coalitii de guvernare alcatuita din conservatori si liberali era doar o simpla formalitate dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, mai multi lideri ai acestor formatiuni exprimandu-si disponibilitatea de a forma impreuna guvernul. Dupa numararea voturilor insa, cand s-a conturat victoria surprinzatoare a conservatorilor, au aparut disensiuni majore intre cele doua partide.

Mai mult, cele doua formatiuni n-au ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste repartitia functiilor in stat. Desi liderii acestor partide hotarasera ca pozitia de presedinte al Dietei sa revina liberalilor, in momentul votului, conservatorii s-au opus propunerii inaintate de Platforma Civica pentru aceasta functie. S-a ajuns astfel la desemnarea unui presedinte al Dietei din randul conservatorilor, lucru posibil datorita suportului primit de acestia din partea a trei formatiuni parlamentare mai mici cu orientare de dreapta.

Coalizarea conservatorilor cu reprezentantii dreptei radicale, anti-europene si ultracatolice, a fost foarte prost primita de analistii politici si de mediul de afaceri. Unii observatori apreciaza ca absenta liberalilor din noul guvern indeparteaza perspectivele adoptarii unor reforme economice substantiale, de care Polonia, statul membru al UE cu cel mai ridicat nivel al somajului, are mare nevoie.

Campania electorala a ilustrat cu claritate divergentele dintre liberali si conservatori. Programul liberalilor propunea o radicala reforma fiscala prin introducerea cotei unice de impozitare la un plafon de 15 %, reducerea birocratiei si revizuirea legislatiei muncii in beneficiul angajatorilor.

In schimb, conservatorii au atacat initiativa de introducere a cotei unice de impozitare pe care au considerat-o injusta si s-au declarat in favoarea mentinerii unui nivel ridicat al cheltuielilor bugetare pentru asigurarile sociale. De asemenea, liberalii doresc adoptarea monedei euro incepand cu 2010, in timp ce conservatorii se opun acestui demers.

Marcinkiewitz a lasat sa se inteleaga ca usa negocierilor cu liberalii ramane deschisa si ca spera ca acestia sa sprijine guvernul minoritar. In cazul in care noul cabinet nu va primi votul de investitura din partea parlamentului polonez, presedintele Kwasniewski a anuntat ca este posibila convocarea de alegeri anticipate.



Zlotul, in scadere

Moneda poloneza a fost puternic afectata de anuntarea esecului negocierilor dintre conservatori si liberali pe marginea formarii unei coalitii din guvernare, la sfarsitul saptamanii trecute aceasta depasind pragul psihologic de 4 zloti pentru un euro, cel mai scazut nivel al zlotului de la inceputul lunii septembrie. Doar in ultima saptamana zlotul s-a devalorizat cu mai mult de 3 % fata de moneda unica europeana. In conditiile in care multi investitori straini isi lichideaza portofoliile de obligatiuni guvernamentale si cumpara euro pentru

a-i plasa in alte tari, analistii financiari apreciaza ca moneda poloneza isi va continua trendul descendent si in cursul acestei saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO