Business Internaţional

Statele Unite acorda Chinei sase luni pentru reevaluarea monedei nationale

23.05.2005, 15:27 20

Trezoreria Statelor Unite, in raportul semestrial despre evolutia cursului valutar si a comertului, trimis catre Congres, a mai redus tonul acuzatiilor de manipulare a cursului de schimb aduse Chinei, dar a dat Beijingului un termen de sase luni pentru reevaluarea monedei nationale, relateaza Financial Times.

Concluziile raportului risca sa produca o reactie nervoasa din partea Congresului Statelor Unite, care si-a pierdut rabdarea datorita diplomatiei cu care Trezoreria a tratat problema cursului valutar al Chinei.

Cursul valutar fix pe care China il mentine in acest moment distorsioneaza substantial pietele din intreaga lume, blocheaza mecanismul preturilor si impiedica ajustarea balantei comerciale, arata raportul.

Trezoreria a cautat sa argumenteze ca, in timp ce anterior s-a concentrat asupra liberalizarii totale a cursului valutar din China, este nevoie de o etapa interimara pana la liberalizarea completa a cotatiei valutei chineze.

Aceasta decizie va fi bine venita pentru legislatori si pentru producatorii americani care sunt ingrijorati de deficitul comercial cauzat de China.

Oficialii administrativi au tras semnalul de alarma dupa ce Charles Schumer, un senator democrat, a inaintat o lege catre Congresul Statelor Unite, prin care vor impune sanctiuni grave daca China nu va reevalua cursul valutar in urmatoarele sase luni.

Multi analisti chinezi au declarat ca sanctiunile Statelor Unite vor intarzia intentia Chinei de a-si schimba regimul cursului valutar.

Raportul a fost formulat mai mult prin prisma dezechilibrelor globale provocate de politica autoritatilor chineze, decat ca un conflict direct intre Statele Unite si China si ca o chemare a G7 (Grupul celor mai industrializate sapte tari din lume) pentru a promova o crestere globala mai echilibrata.

Raportul a evidentiat beneficiile Chinei dupa ce a permis monedei nationale sa se aprecieze si a atras atentia celorlalte guverne asiatice sa procedeze la fel.

Totusi, China a fost denumita de catre Banca Nationala a Statelor Unite drept un manipulator al cursului valutar, pentru ca timp de sase luni cotatia monedei nationale a ramas neschimbata.

Trezoreria va monitoriza foarte atent cum se va dezvolta piata de schimb in urmatoarele luni, in vederea raportului care va fi prezentat in toamna.

Dupa ce a aratat cu degetul, administratia americana va trebui sa inceapa discutiile cu Beijingul asupra pragului pe care trebuie sa-l atinga moneda chineza.

Statele Unite nu au mai acuzat o tara de manipulare inca din 1994. In timp ce analizele prezentate s-au focalizat pe ultima jumatate a anului trecut, surplusul de cont curent al Chinei a continuat sa creasca anul acesta.

Conform Trezoreriei, contul curent global a crescut cu 40 de miliarde de dolari (30,7 miliarde de euro) in ultima jumatate a anului trecut, echivalentul a 4,2% din produsul intern brut. Acesta este aproape dublu fata de surplusul de pe al doilea semestru din anul 2003.

Acumularea de moneda straina a Chinei a crescut accelerat in aceeasi perioada, de la 139 de milioane de dolari (110 milioane de euro) pana la 610 milioane de dolari (483 de milioane de euro).

Congresul Statelor Unite a pus sub presiune administratia lui Bush, pentru a reduce deficitul comercial cauzat de China, care a atins anul trecut cifra record de 162 de miliarde de dolari (128 de miliarde de euro).

Decizia Chinei de a mentine moneda nationala la un curs de 8,28 de yuan pe dolar a enervat multi legiuitori americani, care au acuzat-o de practici comerciale neloiale. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO