Business Internaţional

Statele Unite preseaza UE in problema subventiilor agricole

13.10.2005, 19:37 18

Asupra Uniunii Europene au fost exercitate presiuni in sensul deschiderii pietelor sale agricole dupa ce Statele Unite s-au oferit sa reduca subventiile acordate acestui sector in vederea relansarii negocierilor in acest domeniu, relateaza International Herald Tribune.

Nu este clar insa daca oferta Statelor Unite va determina concesii din partea Uniunii Europene si a altor membri ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), care se vor reuni in aceasta saptamana pentru a incerca sa schiteze un program al negocierilor purtate in vederea incheierii unui acord global, negocieri programate in Hong Kong in luna decembrie.

Reprezentantul Statelor Unite, Rob Portman, s-a angajat sa reduca unele subventii acordate fermierilor cu 60% in decursul urmatorilor cinci ani. Acesta a indicat in acelasi timp necesitatea unei reduceri substantiale, intre 55 si 90%, a tarifelor la import asupra produselor agricole, subiect controversat in cadrul negocierilor. Astfel de reduceri ar afecta in mod disproportionat pietele europene, ce sunt protejate de tarife mult mai mari decat cele impuse de Statele Unite.

Portman a declarat ca totul depinde acum de cei ce acorda subventii mai mari decat Statele Unite, referindu-se la Europa si Japonia, in ceea ce priveste deschiderea pietelor protejate in fata produselor agricole americane.

Comisarul european pe probleme comerciale, Peter Mandelson, a calificat actiunea Statelor Unite drept "un pas constructiv", declarand ca autoritatile de la Bruxelles ar fi dispuse sa reduca subventiile acordate agriculturii cu 70%, un procent mai mare decat cel inclus intr-o oferta anterioara.

Uniunea Europeana nu a emis nici un semnal insa care sa indice ca aceasta ar fi de acord cu nivelul dorit de Statele Unite. Portman conditioneaza reducerea subventiilor acordate sectorului american al agriculturii de reducerea tarifelor la import cu 55 pana la 90% in decurs de cinci ani.

Japonia a declarat ca nu va accepta propunerea SUA ca baza a relansarii negocierilor. Ministrul japonez al agriculturii, Mineichi Iwanaga, a declarat: "Reducerile cerute Europei si Japoniei nu sunt pe masura celor realizate de Statele Unite".

Multi specialisti din domeniul comercial se intreaba daca divizia executiva a UE, ce a dezamagit anul trecut unele guverne prin promisiunea pe care a facut-o de a elimina in intregime, pe etape, subventiile legate de exporturile sectorului agricol, va putea obtine noi angajamente din partea celor 25 de membre ale UE.

Autoritatile de la Bruxelles intampina rezistenta si din interior. O scrisoare, semnata de 13 ministri ai comertului, inclusiv cei ai Frantei, Italiei si Irlandei, a fost trimisa saptamana trecuta comisarului european pe probleme de agricultura, Mariann Fischer Boel. In scrisoarea respectiva, ministrii isi exprima temerile legate de faptul ca oferta SUA nu este pe masura concesiilor solicitate Europei.

Mandelson recunoaste ca unele guverne din UE sunt "ingrijorate in legatura cu acest dezechilibru", dar ca Statele Unite ar putea calma aceste temeri aratandu-se dispuse sa faca si ele unele concesii.

Timp de luni intregi, Statelor Unite li s-a cerut sa detalieze un angajament facut de administratia presedintelui George W. Bush cu privire la reducerea subventiilor acordate sectorului agriculturii. Propunerea facuta de Portman survine dupa luni de discutii cu usile inchise cu membri ai Congresului ce se opuneau incheierii unui acord daca fermierii americani nu obtineau un acces sporit la piata alcatuita din cei 500 de milioane de consumatori europeni.

Europa a fost de acord sa puna capat subventiilor la exporturi, care afectau preturile pe plan global si tarile in curs de dezvoltare, insa are inca tarife mari pe importurile de produse agricole si subventii interne in valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari pe an. Statele Unite au tarife relativ scazute, cheltuielile oficiale ale acestora pe subventii ridicandu-se la aproximativ 19 miliarde de dolari, desi specialistii din domeniul comercial sustin ca valoarea exacta ar putea fi mai mare.

Negocierile din domeniul comercial lansate in Doha, Quatar, in anul 2001, in cadrul OMC, au avut ca menire sustinerea tarilor sarace prin inlesnirea accesului fermierilor acestora la pietele lumii dezvoltate. Tarile bogate nu si-au respectat aceste promisiuni, insa sustin unele grupuri, cum ar fi Oxfam International.

Tarile aflate in curs de dezvoltare au declarat ca propunerea Statelor Unite ar putea asigura o continuare a discutiilor, discutii ce au fost suspendate timp de peste un an. Ministrul egiptean al comertului, Rachid Mohamed, a declarat. "Este un pas inainte. Statele Unite se arata dispuse sa faca lucrurile sa mearga".

Ministrii comertului, inclusiv cei ai Statelor Unite si UE, se vor intruni din nou la sediul OMC pentru noi discutii. De data aceasta, discutiile se vor concentra asupra indemnului adresat de Statele Unite si Europa tarilor in curs de dezvoltare ca Brazilia, China si India de a-si deschide pietele in fata bunurilor industriale si serviciilor occidentale.

Intre timp, Statele Unite si Europa au declarat ca vor lua in discutie in Geneva problema din ce in ce mai disputata a sprijinului oferit de stat producatorilor de aparate de zbor Boeing si Airbus.

Portman a reiterat temerile Statelor Unite conform carora angajamentul facut in aceasta luna de partea europeana de a amana acordarea de subventii pentru dezvoltarea aparatului de zbor A350 nu reprezinta o concesie insemnata. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO