Business Internaţional

Statele Unite primesc critici din toate părţile din cauza deciziei de a tipări bani

Statele Unite primesc critici din toate părţile din cauza deciziei de a tipări bani

Autor: Andreea Mioara Neferu

07.11.2010, 23:42 19

Măsura de a tipări dolari s-a resimţit pe pieţele financiare,unde bursele şi aurul au crescut. Prima reacţie a dolarului a fostde depreciere, ajungând până la minimul ultimelor nouă luni şijumătate în raport cu euro, până la 1,4282 dolari/euro. Ulterior,vineri, moneda americană a mai câştigat teren, apreciindu-se pânăla o cotaţie de 1,4032 dolari/euro, după ce datele publicate deautorităţile americane au arătat că în octombrie s-au creat 151.000de noi locuri de muncă în economia americană. De asemenea, şipreţul aurului a fost influenţat, atingând un nou record, de1.398,7 dolari per uncie (aproape 50 de dolari sau 35 de euro pergram).

Oficialii unor ţări importante precum China, Brazilia şiGermania au criticat decizia băncii centrale americane (Fed) de alansa un program de achiziţii de titluri guvernamentale în valoarede 600 mld. dolari, în timp ce mai multe bănci centrale din Asia deEst au anunţat că pregătesc măsuri pentru a apăra economiile localede fluxuri masive de capital, scrie Financial Times.

"Am mari îndoieli în privinţa utilităţii infuziei de cantităţinelimitate de bani pe piaţă", a declarat ministrul german definanţe Wolfgang Schauble, arătând că decizia Fed de săptămânatrecută subminează credibilitatea Statelor Unite şi creeazăincertitudine. "Nu există o lipsă de lichiditate în economiaamericană. Nu înţeleg care este motivaţia economică pentru aceastămutare", a spus Schauble.

Ministrul de finanţe din Brazilia Guido Mantegna, acelaşi care aatenţionat pentru prima oară cu privire la posibilitatea apariţieiunui "război valutar", a spus că "toată lumea vrea ca economiaStatelor Unite să-şi revină, dar să arunci bani din elicopter nu vaface niciun bine nimănui". În cealaltă parte a lumii, unul dintreconsilierii băncii centrale chineze, Xia Bin, a avertizat cătipărirea excesivă de dolari este principalul risc la adresaeconomiei globale şi că ţara sa se vede astfel nevoită săfolosească politica valutară şi controlul fluxurilor de capitalpentru a se proteja de şocurile externe.

"Atât timp cât nimeni nu pune nicio limită asupra tipăririi demonede cu importanţă globală, aşa cum este dolarul - şi într-adevărun asemenea lucru ar fi destul de dificil -, atunci apariţia uneinoi crize este inevitabilă, aşa cum au arătat şi o serie deoccidentali înţelepţi", a spus Bin.

Bernanke: E doar politică monetară

Preşedintele băncii centrale americane, Ben Bernanke, a încercatsă-i liniştească însă pe toţi cei care s-au arătat îngrijoraţi denoile măsuri ale Fed, spunând că programul de achiziţii de titluriguvernamentale este doar o politică monetară convenţională,realizată prin intermediul unor instrumente diferite, scrie TheWall Street Journal.

"În opinia mea, nu există atâta discontinuitate pe cât ar credeanumite persoane" în politica pe care Fed o urmăreşte în prezent, adeclarat Bernanke. "Există o viziune din afară (din exteriorulStatelor Unite - n. red.), aceea că relaxarea cantitativă sauachiziţiile de active sunt un lucru ciudat şi că noi nu prea avemidee de ceea ce se va întâmpla ulterior, pentru că ar fi o politicăal cărei rezultat nu se poate anticipa. Din contră. Ceea ce facemeste doar politică monetară", a precizat şeful Fed.

Urmează un summit G20 nu tocmai liniştit

Mutarea americanilor ar putea monopoliza discuţiile şi lasummit-ul G20 (grupul celor mai industrializate 20 de state dinlume) de săptămâna aceasta, ce va avea loc la Seul, creând cel maiprobabil două tabere: Statele Unite şi restul statelorparticipante. Majoritatea liderilor mondiali sunt contrariaţi defaptul că măsura Fed riscă să accentueze deficitul bugetar alStatelor Unite, aspect pe care liderii G20 s-au angajat să-l evite.La ultimul summit G20, ce a avut loc în iunie la Toronto, marileeconomii au promis că îşi vor înjumătăţi deficitele până în 2013 şică vor reduce până în 2016 valoarea datoriilor publice raportate laPIB.

Falimentul Lehman este istorie

Acţiunile cotate pe bursele americane au consemnat a cinceasăptămână consecutivă de creştere, indicele bursier Dow Jonesatingând cel mai ridicat nivel de dinainte de falimentul băncii deinvestiţii Lehman Brothers în 2008, de 11.444,08 puncte, scrieBloomberg. Avansul burselor a fost stimulat în special de anunţulprivind lansarea de către Fed a unui program de achiziţiiguvernamentale în valoare de 600 mld. dolari. De asemenea, indiceleStandard & Poor's 500 a urcat săptămâna trecută cu 3,6%,înregistrând maximul ultimilor doi ani, de 1.255,85 de puncte."Toată lumea vorbea despre programul de achiziţii al Fed chiar şiînainte, însă după anunţ, piaţa părea să se comporte de parcă totular fi fost o veste nouă", a declarat Wasif Latif, vicepreşedinte alfondului de investiţii USAA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO