Business Internaţional

Statisticile nu sunt oglinda sufletului rusesc

11.10.2005, 19:19 19

In prima zi de scoala, milioane de copii rusi rosteau intr-un glas "Multumim partidului pentru viitorul nostru glorios!", dar nimeni nu banuia pe atunci ca aceasta schema de spalare a creierului avea sa se intoarca impotriva succesorilor, relateaza The Moscow Times.

Contrar tuturor asteptarilor, exact asa s-a intamplat o data cu evaporarea sigurantei economice care caracteriza sistemul sovietic. Potrivit datelor furnizate de cele mai recente sondaje, rusii se simt mult mai saraci comparativ cu nivelul indicat de statistici. Se tem de pericole economice care scapa chiar si previziunilor economistilor, si acuza guvernul pentru acest lucru, la fel cum odata il laudau pentru relativa lor prosperitate.

Potrivit unui raport recent publicat de firma de consultanta FBK impreuna cu Levada Center, aproximativ 42% dintre rusii intervievati isi incadreaza situatia financiara intre doua borne: "saraci" sau "foarte saraci".

Acest procent este dublu fata de datele furnizate de Banca Mondiala si guvern referitoare la veniturile rusilor. Pentru majoritatea oamenilor, solutia este simpla. Aproximativ 61% dintre cei care au dat curs interviului sunt de parere ca guvernul ar trebui sa scoata natiunea din saracie, in timp ce 15% declara ca este datoria mediului de business sa ia povara care apasa pe umerii serviciilor sociale. 11% sunt adeptii unei abordari de genul "confisca si redistribuie."

"Cifrele vorbesc de la sine. Sentimentul unei dependente sociale este extrem de accentuat", au concluzionat autorii raportului.

Atitudinea de dependenta formeaza un contrast izbitor fata de situatia americanilor, dar se apropie de ceea ce simt majoritatea europenilor. Acestia sunt convinsi ca au un control limitat asupra destinului lor economic. In sondajul KBK/Levada, doar 8% din cei intervievati au fost de acord cu urmatoarea declaratie: "Oamenii ar trebui sa fie direct raspunzatori pentru bunastarea lor sociala si sa nu acuze guvernul sau societatea pentru problemele cu care se confrunta."

Rusii "continua sa fie saraci, dar nu depun nici un efort in acest sens", declara Ekaterina Marushkina, unul dintre autorii raportului. "Intotdeauna gasesc un tap ispasitor - statul, politicile guvernamentale. Dar atunci cand problema este privita dintr-o optica diferita si anume "Ce pot eu sa fac in legatura cu asta?", refuza sa mai discute." Expertii subliniaza faptul ca in perioada sovietica, rusii erau conditionati sa creada ca statul va fi intotdeauna alaturi de ei.

"Cu 15 ani in urma, oamenii au invatat ca nu mai pot avea incredere in stat. Insa, acest lucru nu a modificat nivelul asteptarilor fata de responsabilitatile statului", declara Marushkina.

Conform articolulului 7 al constitutiei, Federatia Rusa este definita ca fiind un "stat social ale carui politici vizeaza crearea conditiilor necesare derularii unei existente decente, dar si dezvoltarii fiecarui individ."

Aceasta este doar teoria. Practica le-a demonstrat rusilor timp de zece ani ca realitatea nu este chiar asa de roza. "Persista un sentiment de abandon din partea statului", a declarat Olga Nikitina, o cercetatoare in cadrul Institului de Sociologie, parte a Academiei rusesti de Stiinte. "Accesul la serviciile sociale a fost blocat, iar oamenii trebuie acum sa le plateasca din salariile lor. Daca ai fi privat un francez de asistenta sociala, tot un protest de masa ar fi rezultat."

Neincrederea rusilor in stat a crescut enorm de la colapsul Uniunii Sovietice.

Doua sondaje de opinie diferite efectuate dupa sapte ani de la neindeplinirea obligatiilor de plata cauzate de deprecierea monetara din 1998 au aratat ca 41%, respectiv 52% dintre rusi se tem de o reeditare a evenimentului in viitorul apropiat. Intr-o perioada in care rezervele bancii centrale se indreapta spre nivelul de 150 de miliarde de dolari (124,41 miliarde de euro), iar guvernul isi ramburseaza ratele de la datorii inainte de scadenta, nici cei mai pesimisti economisti nu pot concepe un scenariu in care statul ar trece prin aceeasi situatie de insolvabilitate.

Foarte putine nemultumiri vizeaza mediul business, a declarat Olga Kryshtanovskaya, o cercetatoare specializata in studiul elitelor rusesti. Oamenii de afaceri isi risca propriile resurse, iar majoritatea oamenilor inteleg acest lucru.

In ceea ce priveste sectorul public, multi rusi traiesc cu sentimentul ca "guvernul plateste anumiti angajati privilegiati pe sub masa, restul de oameni fiind complet neglijati."

Insa ceea ce sta la baza pesimismul exagerat rusesc ramane, in continuare, un mister. La urma urmei, statisticile arata o crestere a salariilor care devanseaza evolutia produsului intern brut, iar rata somajului a scazut sub nivelul de 7 procente - un nivel care poate starni invidia celor mai multe economii din vestul Europei. Cu toate acestea, rusii nu se arata convinsi de adevarul exprimat de aceste cifre. Faptul ca saracia se afla atat de aproape de ostentatia luxului ar putea explica o parte a pesimismului rusesc.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Serviciul de Statistica al Statului, diferentele dintre venituri nu s-au majorat din 1994.

Insa acum, clasa de mijloc isi simte mai accentuat relativa saracie pentru ca "reprezentantii nouveau riche locuiesc aproape de ei si le dau de inteles adevarata dimensiune a saraciei lor", declara Murushkina.

"Evolutia salariilor mascheaza faptul ca veniturile cresc repede doar pentru cei foarte bogati sau pentru cei mai saraci care sunt dependenti de asistenta sociala", a declarat Tatyana Maleva, expert in probleme de saracie, intr-un interviu acordat publicatiei Komsomolskaya Pravda.

Acest lucru poate fi echilibrat prin faptul ca o mare parte a veniturilor, chiar si din sectorul public, raman nedeclarate. Astfel, rusul de rand poate castiga mai mult decat este aratat in statistici.

Dar cel mai mare motiv care alimenteaza sentimentul de saracie acuta experimentat de majoritatea rusilor este speranta lor intr-o societate mai buna, asteptarile neindeplinite intr-un viitor mai prosper.

"Este frustrant sa-ti investesti inteligenta, spiritul si sanatatea in educatie si pregatire, pentru ca apoi, din cauza unei transformari economice imprevizibile sa nu poti sa-ti amortizezi investitia initiala", declara Nikitina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO