Business Internaţional

Statul grec garanteaza toate depozitele bancare

05.10.2008, 17:08 37

Toate depozitele administrate de bancile din Grecia vor fi garantate de stat, indiferent de suma, a anuntat un oficial al guvernului de la Atena, la incheierea unei sedinte a executivului care a vizat reducerea efectelor crizei financiare internationale asupra sistemului bancar local.

"Guvernul va garanta toate depozitele bancare, indiferent de suma", a declarat oficialul, sub protectia anonimatului. In prezent sunt garantate depozitele de pana la 20.000 de euro.
Bancherii consultati de Reuters au estimat valoarea depozitelor din sistemul bancar la circa 230 mld. dolari, aproape de nivelul Produsului Intern Brut (PIB) al tarii. Irlanda a adoptat miercuri o lege care garanteaza toate depozitele din bancile locale, in pofida opozitiei autoritatilor europene.
Ministrul de finante grec George Alogoskoufis a reafirmat increderea in soliditatea bancilor din tara. "Sistemul bancar din Grecia este sigur, solvabil, si subliniez ca depozitele cetatenilor administrate de bancile care opereaza in tara sunt absolut sigure", a spus el.
Alogoskoufis a inaintat, la sfarsitul saptamanii trecute, parlamentului de la Atena, un proiect de lege care vizeaza sa ofere siguranta sectorului financiar elen.
Daca va fi adoptat, bancile nu vor putea opera retineri din conturile datornicilor, iar creditorii nu vor putea executa silit pe proprietarul unei locuinte pentru o datorie mai mica de 20.000 de euro. In plus, institutiile financiare nu vor putea scoate la licitatie proprietati imobiliare la un pret sub cel de achizitie.
Anuntul privind garantarea tuturor depozitelor bancare vine dupa ce Piraeus Bank, a patra mare institutie financiara a tarii, a negat informatiile aparute in presa si potrivit carora banca se confrunta cu probleme serioase.
In plus, presedintele bancii, Michael Sallas, a declarat ca Piraeus va respecta obiectivele de profit in primele noua luni ale anului, in pofida speculatiilor din sectorul bancar privind o scadere a castigului.
"Piraeus dispune de o lichiditate ridicata, peste nivelul cerut de Banca Greciei. Depozitele noastre cresc in fiecare zi, acestea avansand cu peste 45% in ultimele noua luni", a precizat Sallas. Sistemul bancar din Grecia nu prezinta niciun risc, intrucat expunerea acestuia la criza financiara este limitata.
Piraeus Bank este prezenta in Romania incepand cu anul 2000 si detine, pe langa operatiunile bancare, Piraeus Leasing, Piraeus Securities Romania si Piraeus Insurance - Reinsurance Broker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO