Business Internaţional

Statul polonez scoate la vanzare pe bursa 740 de companii pana in 2011

24.04.2008, 18:59 15

Guvernul polonez a decis sa vanda participatii la nu mai putin de 740 de companii de stat din care spera sa incaseze peste 14 miliarde de dolari (8,76 miliarde de euro) in urmatorii patru ani, scrie Budapest Business Journal.
Decizia guvernului de la Varsovia vine in contextul criticilor aduse de membrii partidului de la guvernare, care s-au declarat nemultumiti de evolutia lenta a economiei si reformelor.
Planul de privatizare se intinde pe o perioada de patru ani, intre 2008 si 2011, iar suma finala se asteapta sa fie in jur de 29,9 miliarde de zloti (14 miliarde de dolari, 8,76 miliarde de euro).
"Avem planuri ambitioase de privatizare si cred ca acest lucru este subliniat de amploarea procesului", a declarat primul-ministru al Poloniei, Donald Tusk. Cu toate acestea, cateva dintre cele mai mari companii poloneze de stat nu se afla pe lista de privatizare a guvernului. Companiile petroliere PKN Orlen si Lotos, precum si distribuitorii de gaze naturale PGNiG si compania de minerit de cupru KGHM nu fac parte din companiile ce urmeaza sa fie privatizate. De asemenea, guvernul polonez va continua sa detina pachetele majoritare de actiuni ale companiilor portuare ale tarii, ale posturilor de televiziune si radio TVP, respectiv Polskie Radio si al agentiei nationale de presa PAP. "Am declarat public ca in timpul acestui mandat guvernamental, compania KGHM nu va fi privatizata, dar acest lucru nu inseamna ca in viitor privatizarea nu poate avea loc", a declarat Tusk.
In schimb, compania aeriana poloneza LOT si unele divizii ale companiei feroviare PKP vor fi privatizate in cadrul programului pana in 2011. De asemenea, guvernul a decis privatizarea bursei din Varsovia, redeschisa in 1991 la doi ani dupa prabusirea regimului comunist, prin vanzarea a 47,8% din actiuni.
Cea mai mare parte a privatizarilor vor fi sub forma de oferta publica initiala pe bursa din Varsovia, iar pachetele sau companiile mai mici vor fi vandute in cadrul unor licitatii. Privatizarea companiei nationale aeriene a Poloniei, LOT, care a suferit mai multe intarzieri in ultimii ani, va fi demarata in 2009.
Ministrul Trezoreriei din Polonia, Aleksander Grad a declarat ca se asteapta ca privatizarea sa aduca la bugetul de stat peste 30 de miliarde de zloti, dar a subliniat ca guvernul doreste sa pastreze controlul asupra bancii PKO BP, numarul doi in tara ca marime. Conform noului plan de privatizare, Trezoreria va detine in continuare pachetul majoritar al bancii, dar isi va reduce participatia de la 51,49% la 30%. Guvernul de la Varsovia a anuntat ca pe lista privatizarilor va fi inclusa si PZU, cea mai mare companie de asigurari din Polonia, odata cu terminarea proceselor in scandalul cu grupul olandez Eureko.
Pe lista companiilor ce urmeaza sa fie privatizate sunt incluse si "25 de companii de importanta strategica" pentru stat, care doreste sa ramana principalul actionar. "Harta privatizarilor" prezentata de guvern contine, pe langa marile companii si mici companii de stat din alte sectoare industriale, cum ar fi centre de sanatate tip spa sau firme de amenajari interioare.

Pe lista de privatizare:
1. LOT - companie aeriana
2. PKO BP - banca
3. PKP - transporturi
4. Bursa din Varsovia
5. PZU - asigurari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO