Business Internaţional

Statul rus, un adevarat ?bandit" cand vine vorba de vanzare de active

15.10.2004, 00:00 18



Vladimir Ryzhkov, un avocat independent, a caracterizat posibila vanzare a principalei divizii de productie a Iukos drept un haos juridic, criticand in acelasi timp rolul jucat de banca occidentala de investitii ce a evaluat divizia, relateaza The Moscow Times.



Ryzhkov si alti legislatori au declarat ca au cerut ca Duma de Stat sa dezbata situatia creata in jurul Iukos. Totusi, acesta a aratat ca se asteapta ca cererea sa fie respinsa de catre partidul Rusia Unita, controlat de Kremlin, partid ce domina Duma.



"Guvernul nu i-a oferit companiei nici o sansa sa plateasca, dar o acuza ca nu plateste. Statul se comporta ca un bandit," a declarat Ryzhkov.



Legat de acuzatiile de evaziune fiscala, companiei Iukos i-au fost impuse noi penalitati, de 4,1 miliarde pe anul 2000 si 3,4 miliarde de dolari pe 2001, cat si o suma de 1 miliard de dolari direct pentru Iugansk.



Autoritatile ruse intentioneaza sa exercite presiuni in sensul unei cat mai rapide vanzari a activelor de baza ale grupului petrolier Iukos la un pret ce nu depaseste 10,4 miliarde de dolari, echivalent cu mai putin de doua treimi din valoarea de piata a companiei.



In urma vanzarii, ce face parte dintr-o campanie considerata a avea o tenta politica, Iukos isi va pierde statutul de cel mai mare producator al Rusiei. Recent, ministerul rus al Justitiei a declarat ca este "nemultumit" de eforturile facute de Iukos in ceea ce priveste plata penalitatilor ce i-au fost impuse, penalitati ce ar putea depasi 8,5 miliarde de dolari. Ministerul a anuntat ca va face presiuni in sensul vanzarii unui pachet de actiuni din cadrul Iuganskneftegaz, principala divizie de productie petroliera a Iukos. Agentia proprietatii de stat a anuntat ca vanzarea ar putea avea loc pana la sfarsitul lunii noiembrie.



Alexander Buksman, un oficial al ministerului Justitiei, a declarat ca Dresdner Kleinwort Wasserstein, banca de investitii insarcinata cu evaluarea diviziei, a depus un raport in care evalua Iugansk la 10,4 miliarde de dolari. Alte evaluari privitoare la divizie, inclusiv cele ale analistilor, sunt cuprinse intre 15,7 si 18,3 miliarde de dolari.



Bruce Misamore, directorul financiar al Iukos, a declarat ca nu a citit raportul, dar ca cifrele nu sunt conforme cu realitatea. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO