Business Internaţional

Ştiri din Europa de Est

Autor: Marius Oncu

30.10.2012, 00:00 64

Grecia este percepută în prezent drept o destinaţie pentru investiţii mai riscantă decât Siria şi Libia, în timp ce Spania este considerată mai puţin sigură faţă de Egipt, potrivit unui sondaj realizat de firma britanică BDO în rândul directorilor financiari de la mai multe companii, citat de CNBC. În pofida eforturilor masive de a păstra unitatea zonei euro, liderii companiilor consideră unele dintre regiunile uniunii monetare ca fiind mai riscante pentru investiţii decât Siria, ţară devastată de război civil, şi state din nordul Africii. Aproape 20% din directorii financiari consultaţi văd Grecia ca riscantă, din cauza problemelor economice, în timp ce 11% ar lua o decizie similară în cazul Spaniei din acelaşi motiv. Potrivit sondajului, Iranul (21%) oferă cea mai puţină siguranţă pentru investiţii, urmat de Irak (19%).

Guvernele Uniunii Europene (UE) vor dezbate o reducere de cel puţin 50 de miliarde de euro în această săptămână, la startul negocierilor privind propunerea de 1.000 de miliarde de euro pentru bugetul pe termen lung, a declarat o sursă apropiată situaţiei, potrivit CNBC. Reducerea va fi propusă în cel mai recent plan de negociere privind cheltuielile blocului comunitar în perioada 2014-2020, dar vor fi probabil insuficiente pentru a mulţumi Marea Britanie, Germania, Franţa şi alţi contributori neţi. Aceste state vor limite stricte privind cheltuielile UE, care să reflecte austeritatea impusă de guvernele naţionale din cauza îndatorării, şi au cerut reducerea cu 100-200 miliarde de euro a bugetului propus de Comisia Europeană.

Vânzările de retail din Spania au înregistrat în luna septembrie o scădere record, de 10,9%, după ce consumatorii au redus chltuielile din cauza majorării TVA, potrivit Wall Street Journal. Potrivit datelor publicate luni de institutul naţional de statistică din Spania, vânzările de retail ajustate sezonier au coborât cu 10,9% în septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. TVA a crescut la 1 septembrie de la 18% la 21%. În august, scăderea vânzărilor de retail a fost de 2%. Declinul din septembrie este cel mai puternic începând din 2004, când institutul de statistică a început să publice date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO