Business Internaţional

Stiri din Europa de Est

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

07.05.2013, 19:12 53

Ministerul de externe al Poloniei ia în considerare închiderea ambasadelor cu care se cheltuie anual echivalentul a mai mult de 1% din exporturile poloneze către ţările unde sunt deschise, potrivit publicaţiei poloneze Dziennik Gazeta Prawna. Polonia ar putea închide astfel 23 de ambasade, printre care se numără cele din Angola, Etiopia şi Muntenegru. Spre exemplu, costurile ambasadei Poloniei în Coreea de Nord reprezintă 241% din valoarea exporturilor poloneze către această ţară, care anul trecut au totalizat 13,8 milioane euro. În 2012, ministerul de externe a închis ambasada din Turkmenistan în principal din motive economice, precum nivelul scăzut al investiţiilor şi al schimburilor comerciale, a spus Beata Stelmach, viceministrul polonez al afacerilor externe. Decizia privind închiderea ambasadelor nu va fi luată doar în funcţie de raportul costuri/exporturi, ci şi din punctul de vedere al intereselor strategice ale Poloniei, conform informaţiilor furnizate de ministerul de externe.


Cel mai mare fond canadian de pensii, PSP Investments, a achiziţionat o participaţie de 49% la operatorul aeroportului Liszt Ferenc International Airport care deserveşte capitala Ungariei, Budapesta, de la Hochtief,  cea mai mare companie de construcţii din Germania, scrie presa ungară. Tranzacţia face parte dintr-un pachet mai mare care include vânzarea diviziei aeroportuare a Hochtief, care mai deţine participaţii la aeroporturile din Atena, Düsseldorf, Hamburg, Sydney şi Tirana, către fondul canadian. Acordul evaluează întreaga afacere la 1,5 miliarde euro, notează Bloomberg. Compania germană va primi 1,1 miliarde euro deoarece o parte din acţiuni sunt deţinute de parteneri de afaceri. Restul de 51% din acţiunile operatorului aeroportului ungar sunt în proprietatea fondului Caisse de depot et placement du Québec, Aero Investment, divizie a Goldman Sachs, GIC Special Investments, fond controlat de statul Singapore, şi a KfW IPEX-Bank, din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO