Business Internaţional

Ştiri pe acurt din business internaţional

Ştiri pe acurt din business internaţional

Stock Spirits, unul dintre cei mai mari producători de vodcă din Polonia,  intenţionează să se se listeze pe bursa de acţiuni de la Londra pentru a strânge bani cu care să-şi plătească datoriile, scrie The Warsaw Business Journal. Compania speră să atragă 50 de milioane de lire sterline (60 milioane euro) prin oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni către investitori instituţionali. „Principalul motiv pentru care ieşim pe bursa de la Londra este echilibrarea situaţiei financiare pentru a finanţa achiziţii semnificative”, a afirmat directorul executiv al companiei, Christopher Heath. În Polonia, Stock Spirits produce mărci precum Czysta de Luxe, Lubelska şi Zoladkowa Gorzka. Compania este controlată de fondul american Oaktree Capital Management.

Italia a căzut într-o nouă criză politică după ce toţi cei cinci miniştri susţinuţi de partidul fostului premier şi controversatului om de afaceri Silvio Berlusconi (foto) şi-au dat demisia din cabinetul premierului Enrico Letta aruncând guvernul în haos la doar şapte luni de la formarea lui, în timp ce economia stă împotmolită în cea mai lungă recesiune din ultimele decenii, scrie The Wall Street Journal. Retragerea sprijinului pentru guvernul Letta de către Berlusconi marchează punctul culminant al tensiunilor dintre Partidul Poporului condus de mogulul media şi Partidul Democrat al premierului. Preşedintele Giorgio Napolitano se vede pus astfel în situaţia de a alege între forţarea formării unui nou guvern şi chemerea italienilor înapoi la vot. Miniştrii au demisionat în semn de protest în privinţa posibilei excluderi din Senat a fostului premier din cauza unei condamnări pentru fraudă. Guvernul Letta şi-a pierdut aproape jumătate din cei 13 miniştri.

Preţurile locuinţelor din Londra au crescut cu 10% în ultimele 12 luni, la un nou record, şi depăşesc cu 8% vârful atins în 2007, înaintea crizei financiare mondiale, potrivit datelor creditorului ipotecar Nationwide, citate de CNN Money. Preţul mediu al locuinţelor din Londra a urcat cu 33.133 lire sterline în ultimele 12 luni, creştere care depăşeşte valoarea salariului mediu brut din Londra, de 30.471 lire, notează CNN Money. Preţurile locuinţelor din Marea Britanie s-au prăbuşit cu 20% în timpul crizei, dar depăşesc în prezent nivelurile din perioada premergătoare falimentului Lehman Brothers datorită dobânzilor scăzute, îmbunătăţirii încrederii în economie şi sprijinului semnificativ acordat de guvern pentru stimularea creditării ipotecare. Astfel au apărut temeri privind crearea unui nou balon speculativ pe piaţa imobiliară britanică. Ministrul finanţelor, George Osborne, a cerut Băncii Angliei să evalueze anual programul de subvenţii destinate achiziţiei de locuinţe. Iniţial, programul era condiţionat de evaluări o dată la 3 ani.

Guvernul chinez a deschis duminică zona comercială liberă Shanghai, o platformă industrială de 29 kilometri pătraţi fără restricţii asupra investiţiilor străine şi cu un sistem birocratic permisiv, cel mai important experiment economic al Chinei din ultimii 30 de ani. Pentru început, 25 de companii chineze şi străine au obţinut licenţe pentru a derula operaţiuni în zona liberă Shanghai, potrivit presei chineze, citată de Associated Press, preluată de CNBC. Regulile de funcţionare ale zonei comerciale au fost anunţate vineri, fiind focusate pe reducerea birocraţiei şi eliminarea restricţiilor asupra investiţiilor străine în sectorul serviciilor. Autorităţile intenţionează de asemenea să utilizeze zona liberă Shanghai pentru a experimenta în ceea ce priveşte reforma sistemului financiar, inclusiv convertibilitatea monedei naţionale. De asemenea, dobânzile din zona comercială liberă vor fluctua liber pe piaţă, fără intervenţia statului, potrivit proiectelor de viitor pentru această zonă. Proiectul pilot va avea rolul de „laborator“ pentru diverse experimente financiare, înainte ca acestea să fie aplicate în China.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a apreciat că apropierea dintre Statele Unite şi Iran, începută în cadrul Adunării Generale a ONU la New York, este „pozitivă“ pentru ţara sa, potrivit unor declaraţii de presă citate duminică de agenţia oficială Sana, scrie AFP. „Dacă americanii sunt oneşti în apropierea lor cu Iranul, rezultatele vor fi pozitive în ceea ce priveşte criza siriană şi toate crizele din regiune“, a declarat preşedintele sirian pentru postul italian de televiziune Rai24. Preşedintele iranian Hassan Rohani şi omologul american Barack Obama au purtat vineri o convorbire telefonică “istorică”, salutată de presa iraniană, care o descrie ca fiind “sfârşitul unui tabu vechi de 35 de ani“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO