Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

no title

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

16.10.2012, 00:01 73

Anul acesta aproximativ 56% dintre persoanele cu profesii liberale din Grecia au declarat un venit anual sub pragul de 5.000 euro pentru care nu se plăteşte impozit, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, preluate de Kathimerini. Dintre cele 347.304 persoane cu profesii liberale, doar 2.443 au declarat venituri de 100.000 euro sau mai mari pentru anul trecut. În total, cei cu profesii liberale vor plăti impozite de 1,2 miliarde euro, în timp ce salariaţii şi pensionarii vor aduce anul acesta opt miliarde euro la bugetul de stat. Situaţia a determinat guvernul să schimbe sistemul de impozitare pentru persoanele cu profesii liberale. Astfel, cabinetul vrea să renunţe la pragul de 5.000 euro sub care nu se plăteşte impozit şi va propune implementarea unui sistem de impozitare progresiv, rata de impozitare crescând de la 20% la 35%. Legea fiscală care include aceste modificări va fi depusă luna viitoare la parlament.

Numărul tranzacţiilor cu proprietăţi realizate în Grecia prin intermediul sistemului bancar a scăzut în primul semestru cu 52,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Centrale a Greciei preluate de Kathimerini. În primul trimestru al anului trecut numărul tranzacţiilor s-a redus cu 42%. Scăderea din 2012 a avut loc cu toate că preţurile din sectorul imobiliar s-au redus cu 20% de la sfârşitul anului 2008, conform datelor BoG. Analiştii din piaţă susţin însă că preţurile imobilelor au scăzut cu 30-40%. Potrivit unui raport al Alpha Bank, rata de scădere a numărului de tranzacţii imobiliare a fost mai mare decât cea a numărului autorizaţiilor de construcţii eliberate, care s-a redus cu 17,9% în prima jumătate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO