Business Internaţional

Ştiri pe scurt business international

Autor: Anca Dumitrescu, Marius Oncu

12.12.2012, 00:00 40

Unele economii mari ar putea încerca în 2013 să-şi deprecieze şi mai mult monedele, pentru a susţine creşterea economică, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, citat de Wall Street Journal. "Cred că 2013 va fi un an dificil, în care mai multe state vor încerca să-şi deprecieze monedele. O astfel de perspectivă produce îngrijorare. Vor reacţiona şi alte ţări la fel? Ce se va întâmpla?", a declarat King. Devalorizarea în scopuri competitive a fost folosită de marile economii în ultimii ani pentru a contracara impactul crizei şi încetinirea la nivel global. Politicile monetare relaxate şi alte măsuri, precum achiziţiile de active financiare de către băncile centrale au condus la deprecierea unor valute importante.

Trei britanici au fost arestaţi marţi în suburbiile Londrei în legătură cu scandalul manipulării dobânzii interbancare Libor, prima astfel de măsură luată în acest caz, a anunţat Oficiul britanic pentru combaterea delictelor financiare (SFO), potrivit AFP. SFO a pus în aplicare, cu sprijinul poliţiei din City of London, trei mandate de percheziţie la domiciulul celor trei bărbaţi, în vârstă de 33, 41 şi 47 de ani, în Surrey (sudul Londrei) şi Essex (estul Londrei), se arată într-un comunicat al instituţiei. Cei trei, de naţionalitate britanică, au fost arestaţi şi duşi la un post al poliţiei londoneze pentru a fi interogaţi în cadrul anchetei referitoare la manipularea Libor.

Americanii bogaţi sunt pe cale să încaseze beneficii substanţiale în ultimele săptămâni ale acestui an, companiile făcând plăţi în avans pentru a evita majorările de taxe preconizate de preşedintele Barack Obama pentru 2013, relatează Bloomberg. Peste 150 de companii, de la Costco Wholesale la Las Vegas Sands, au declarat în trimestrul patru dividende speciale în valoare cumulată de circa 20 de miliarde de dolari, pentru a scăpa de taxele mai mari din 2013. Alte companii, precum firmele juridice şi fondurile private de investiţii, vor plăti probabil anticipat bonusuri şi comisioane, din acelaşi motiv.

Moşi Crăciunii din SUA pot câştiga până la 15.000 de dolari pentru 4-6 săptămâni de muncă şi chiar şi cei mai puţin talentaţi pot cere 150-250 de dolari pe oră la petrecerile private dacă reuşesc să fie angajaţi, numărul celor în căutarea unui loc de muncă fiind în creştere, scrie MarketWatch. Între problemele cu care se confruntă viitori Moşi este faptul că industria de retail a profesionalizat o slujbă care se rezuma în trecut la o pernă băgată sub centură şi tradiţionalul "Ho ho ho". Multe magazine se aşteaptă acum ca Moşii să fie absolvenţi ai unor cursuri de specializare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO