Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu, Marius Oncu, Ioana Nita

19.12.2012, 00:00 70

Spaniolii au renunţat în număr mare la serviciile de telefonie mobilă în luna octombrie, din cauza impactului recesiunii asupra populaţiei, cei mai mari operatori continuând să piardă cotă de piaţă în favoarea companiilor mai mici care oferă preţuri mai bune la telefoane. Asemenea altor economii occidentale, în Spania numărul telefoanelor mobile este mai mare decât cel al locuitorilor. Economia împotmolită în recesiune şi şomajul ajuns la cote record, de peste 25%, au declanşat o avalanşă de deconectări de la reţelele mobile. Numai în luna octombrie numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a scăzut cu aproape 500.000, potrivit datelor anunţate de agenţia de reglementare în telecom CMT, preluate de CNBC, care citează Reuters.

Renault va construi o fabrică în Algeria, unde va produce automobile destinate pieţelor din Africa, a declarat marţi pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al grupului Raluca Barb. Unitatea va fi amplasată la Oran, al doilea mare oraş algerian, situat în nord-vestul ţării, pe ţărmul Mării Mediterane. Compania va încheia un acord cu guvernul algerian în următoarele zile, odată cu o vizită oficială a preşedintelui francez Francois Hollande. Fabrica va avea o capacitate de producţie de până la 75.000 de automobile pe an, fiind dedicată modelelor din acelaşi segment ca Renault Symbol, bazat pe Clio.

Miliardarul mexican Carlos Slim (foto), cel mai bogat om din lume, a înregistrat în acest an pierderi de aproape 2 miliarde de euro din investiţii derulate în companii din sectorul telecomunicaţiilor din Europa după ce valoarea participaţiilor deţinute a scăzut puternic. America Movil, cel mai mare operator de telecom din America Latină, controlat de Slim şi familia sa, a derulat primele investiţii semnificative în Europa în această vară, prin achiziţia unor participaţii la KPN Olanda şi Telekom Austria, preţul însumat fiind de 4 miliarde de euro, potrivit Financial Times. Intrarea agresivă a lui Slim pe cele două pieţe europene a determinat analiştii să avertizeze că investitorul mexican vrea să cumpere active telecom la preţuri de criză. Averea lui Slim este estimată de Forbes la circa 69 de miliarde de dolari.

Guvernul din Cipru, care riscă să intre curând în incapacitate de plată, a fost nevoit să se împrumute de la companiile de stat pentru a se asigura că va putea plăti salariile propriilor angajaţi în perioada sărbătorilor de iarnă, scrie Kathimerini. Secretarul de stat în ministerul finanţelor Christos Patsalides a solicitat de urgenţă ca trei mari companii naţionale să împrumute statul cu 250 milioane euro din fondurile destinate pensiilor. Companiile din domeniul telecomunicaţii, din sectorul electricităţii şi Autoritatea Portuară au fost de acord să împrumute statul cipriot cu câte 100 milioane de euro, primele două, şi cu 38 milioane euro, cea de-a treia. Împrumuturile vor asigura plata salariilor până la sfârşitul lunii februarie, când Cirpu se aşteaptă să înceapă să primească prima tranşă din acordul financiar pe care încearcă să îl încheie cu troica CE, BCE şi FMI. Unii lideri ai sindicatelor au criticat guvernul pentru că a apelat la fondurile destinate pensiilor şi şi-au exprimat îngrijorarea că banii nu vor putea fi recuperaţi niciodată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO