Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

11.01.2013, 00:00 89

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut ieri dobânda de politică monetară la nivelul minim record, de 0,75%, decizie susţinută de îmbunătăţirea încrederii în zona euro în ultima perioadă şi anticipată de analişti, scrie Bloomberg. Dar preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că situaţia economică dificilă din zona euro se va prelungi, iar Europa trebuie să continue reducerea dezechilibrelor fiscale şi structurale şi restructurarea sectorului financiar. Totuşi, el consideră că revenirea economică a zonei euro ar trebui să înceapă în cursul acestui an, odată ce măsurile anticriză luate de BCE îşi vor face efectul în economie.

Statele din zona euro ar trebui să adopte un nivel comun pentru salariul minim, întrucât ar atrage sprijinul angajaţilor din uniunea monetară în contextul măsurilor de austeritate adoptate pentru depăşirea crizei, a declarat Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului şi şef al Eurogroup. "Avem nevoie de o bază a drepturilor sociale pentru angajaţi, drepturi sociale minime, inclusiv o componentă esenţială - un salariu minim obligatoriu în statele zonei euro. Altfel vom pierde susţinerea clasei muncitoare", a afirmat Juncker la o şedinţă a unei comisii a Parlamentului European, potrivit Bloomberg.

Surplusul comercial al Chinei a avansat anul trecut cu peste 50%, la 231 miliarde de dolari, după trei ani de scădere, iar evoluţia exporturilor şi importurilor din decembrie indică un avans economic solid atât în China, cât şi în străinătate, potrivit Financial Times. În decembrie, China a înregistrat un surplus comercial de 31,6 miliarde de dolari, comparativ cu 19,6 miliarde de dolari în noiembrie. Exporturile au urcat cu 14,1% în decembrie, raportat la aceeaşi lună a anului anterior, în timp ce importurile s-au majorat cu 6%. Ambele rate au depăşit estimările analiştilor. "Datele reconfirmă accelerarea economică din trimestrul al patrulea", a afirmat Shuang Ding, economist la Citi.

Administraţia preşedintelui american Barack Obama a semnalat că este tot mai îngrijorată de posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie Financial Times. Avertismentul vine cu câteva zile înainte ca premierul britanic David Cameron să prezinte planuri pentru un referendum pe tema modificării statutului ţării sale ca membru al Uniunii. Diplomaţii americani îl avertizează pe premier de luni de zile că riscă să pună Marea Britanie pe drumul spre ieşirea din spaţiul comunitar cu intenţia sa de a renegocia termenii calităţii de membru al UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO