Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

no title

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu, Marius Oncu, Vlad Popescu

12.02.2013, 00:00 108

Fiat intenţionează să concentreze producţia globală a viitoarei generaţii a autoturismului Fiat 500 în Polonia şi să oprească fabricarea versiunii pentru pieţele nord-americane la fabrica Chrysler din Mexic până în 2015, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Automotive News Europe. Decizia va da de lucru fabricii Fiat din Polonia, care a avut probleme de când compania a transferat producţia modelului mini Panda în Italia. Noua versiune a Fiat 500 va fi lansată în 2015 şi va fi comercializată la nivel mondial, au spus sursele. Deşi arată aproape identic, actualele versiuni Fiat 500 pentru Europa şi America de Nord sunt foarte diferite din punct de vedere structural.

Statul francez a primit acordul preliminar al Comisiei Europene pentru salvarea băncii PSA Finance a grupului PSA Peugeot Citroën cu garanţii de 1,2 miliarde de euro pentru o perioadă de şase luni, scrie AFP. Acordul final al autorităţilor europene depinde de prezentarea în această perioadă a unui plan de restructurare a grupului PSA Peugeot Citroën în ansamblul său. "Garanţiile sunt necesare pentru asigurarea accesului băncii PSA Finance pe piaţa financiară şi evitarea contagiunii sistemului financiar francez, care ar afecta costul finanţării băncilor", a anunţat CE. Banca PSA Finance oferă finanţare cumpărătorilor de vehicule Peugeot şi Citroën şi nu se mai poate refinanţa din cauza dificultăţilor grupului PSA.

Războiul valutar mondial ar putea deveni şi mai intens dacă se implică şi Europa, a declarat ministrul de finanţe al Braziliei Guido Mantega (foto), care a îndemnat ca ţările europene să-şi repornească economiile prin investiţii şi nu prin devalorizarea monedelor, potrivit CNBC. "Vom continua să avem aceste probleme dacă economia mondială nu-şi revine. Soluţia în cazul ţărilor europene ar fi să susţină dinamismul economic, care să le scoată din stagnare", a spus Mantega. Cu doi ani în urmă, ministrul brazilian a introdus termenul de "război valutar" pentru a descrie devalorizările competitive ale monedelor naţionale derulate de ţările bogate cu scopul de a-şi susţine exporturile. Sprijinirea exportatorilor din ţările dezvoltate de către băncile centrale dezavantajează economiile emergente, precum Brazilia. Ulterior, Brazilia şi-a depreciat propria monedă, realul, pentru a-şi proteja exportatorii de concurenţa externă. Această abordare nu este potrivită pentru toate ţările, mai ales pentru cele industrializate, afirmă oficialul.

FBI investighează acuzaţii de corupţie împotriva unei subsidiare din Marea Britanie a concernului aerospaţial european EADS în legătură cu un contract în Arabia Saudită, potrivit Financial Times. Autorităţile americane, care au amendat în trecut cu sume mari companii din afara SUA care au încălcat legile americane, nu au decis încă dacă vor lansa o anchetă împotriva diviziei GPT Special Management Systems a EADS. FBI a discutat cu un martor şi a intrat în posesia unor documente legate de acuzaţiile că GPT ar fi mituit militari saudiţi de rang înalt cu maşini de lux. De asemenea, GPT ar fi derulat plăţi nejustificate de 11,5 milioane lire sterline către conturi din Insulele Cayman. GPT vinde echipamente de comunicaţii Arabiei Saudite prin intermediul Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Banca britanică Barclays pregăteşte un program de reducere a cheltuielilor cu două miliarde lire sterline (2,3 mld. euro), care include câteva mii de concedieri, cele mai multe la divizia de investment banking, au declarat surse bancare citate de Financial Times, preluat de CNBC. În prezent, Barclays are cheltuieli de circa 20 mld. lire sterline pe an. Cea mai mare parte a programului vizează reducerea operaţiunilor de investment banking din Asia, precum şi retragerea parţială de pe pieţele de retail şi commercial banking din anumite zone ale Europei, inclusiv Italia, potrivit surselor citate. Planul presupune câteva mii de concedieri, inclusiv până la 2.000 la divizia de investment banking, şi va fi anunţat marţi de directorul general Antony Jenkins, care a preluat conducerea băncii în luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO