Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

no title

Foto: Shuterstock

Autor: Ioana Nita, Andreea Anghel, Marius Oncu

14.02.2013, 00:00 83

Producătorul auto german Opel, divizie a gigantului american General Motors (GM), a anunţat că va investi 130 milioane de euro în uzina sa din Ungaria pentru a majora capacitatea de producţie la 100.000 de motoare pe an, scrie Portfolio.hu. Uzina din oraşul Szentgotthard a fost inaugurată în toamna anului trecut, iar producţia motoarelor a început cu câteva săptămâni în urmă. Anunţul privind investiţia adiţională a fost făcut de Joachim Koschnicke, reprezentant al Opel, împreună cu premierul Viktor Orban. "Opel continuă să fie un jucător strategic în economia Ungariei. Suntem prima companie auto care a investit în această ţară încă din 1991, iar cele mai recente investiţii ale noastre susţin angajamentele noastre luate aici", a declarat Koschnicke. Noua investiţie va genera 100 de noi locuri de muncă.

Gaz-System, operatorul reţelei de transport de gaze naturale din Polonia, a anunţat că va investi 1,1 miliarde euro în construcţia unei legături între sudul şi nordul ţării, iar 30% din finanţare va veni din fonduri europene, scrie Warsaw Business Journal. Conducta va face legătura între terminalul de gaze naturale lichefiate de la Swinoujscie, nordul ţării, şi Cehia, Slovacia, Ucraina şi state din sudul Europei. Construcţiile vor începe în 2014. "În cinci ani vrem să construim 940 de kilometri de conducte de gaze naturale prin care să transportăm gaz din Swinoujscie în Cehia, Slovacia şi Ucraina", a spus purtătorul de cuvânt al Gaz-System.

Franţa a hotărât să reia discuţiile cu Turcia referitoare la aderarea acesteia la UE după şapte ani de la începerea oficială a discuţiilor. Ministrul relaţiilor externe al Franţei Laureant Fabius i-a spus omologului său turc că Parisul este de acord să fie reluate discuţiile cu privire la aderarea Turciei la UE, o decizie care marchează îmbunătăţirea relaţiilor după tensiunile care au existat între cele două ţări în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy. Cu toate acestea, două treimi dintre turci se opun aderării Turciei la UE, potrivit unui sondaj de opinie recent. Fie din cauza frustrărilor sau pentru a pune presiune pe UE, premierul turc a discutat posibilitatea alăturării ţării sale la Organizaţia de Cooperare condusă de Rusia şi China, cu sediul în Shanghai.

Vaticanul a ocolit reglementările UE privind sectorul bancar apelând la o companie din Elveţia pentru a reporni sistemul de plăţi prin card în muzee, după ce acesta a fost suspendat din cauza temerilor că statul papal nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni spălarea de bani, potrivit CNN. Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat că a fost contractată compania elveţiană Aduno, specializată în plăţi prin card, pentru furnizarea serviciului, după ce acesta a fost suspendat şase săptămâni. "Plăţile prin card la Vatican sunt din nou funcţionale, astfel că pelerinii şi turiştii care vizitează bazilica Sfântului Petru în fiecare zi pot folosi serviciul de plăţi, inclusiv pentru muzee", a spus el. Banca centrală a Italiei a oprit Deutsche Bank, furnizorul anterior al serviciului, să mai asigure plăţi prin card de la începutul anului 2013.

Camera inferioară a Parlamentului rus a adoptat o lege care interzice fumatul în restaurante, trenuri de distanţă lungă şi holurile blocurilor de apartamente, scrie BBC. Un singur politician din Duma de Stat a votat împotriva proiectului, care completează o lege a fumatului în vigoare din 2001. Aproximativ 40% din ruşi sunt fumători, unul dintre cele mai ridicate niveluri din lume. Legea va trece cu siguranţă şi de camera superioară a Parlamentului şi va fi promulgată de preşedintele Vladimir Putin. Primele restricţii vor fi aplicate începând cu 1 iunie. De la această dată, fumatul va fi interzis în aeroporturi, în staţiile de metrou, porturi, la locul de muncă, în intrarea blocurilor, pe plaje şi în locurile de joacă pentru copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO