Business Internaţional

Ştiri pe scurt business international

Autor: Marius Oncu, Vlad Popescu

15.03.2013, 00:00 51

Grupul auto german Volkswagen, cel mai mare din Europa, vrea să-şi majoreze producţia de automobile din China cu 60% până în 2018, pe o piaţă unde a înregistrat anul trecut o creştere cu aproape 50% a profitului, Planul subliniază importanţa marilor pieţe emergente în contextul crizei din Europa. Consiliul de supraveghere al grupului a aprobat construcţia unei noi fabrici în China, cu o capacitate de producţie de 300.000 de automobile pe an, care va intra în exploatare la începutul anului 2016, a declarat directorul general al VW Martin Winterkorn, citat de Bloomberg. Capacitatea de producţie a companiei germane în China va creşte la 4 milioane de automobile pe an până în 2018 după construirea a 7 fabrici în această ţară, pentru un total de 19 facilităţi de producţie, a afirmat Winterkorn.

Compania americană de foraj petrolier Nabors îi va plăti directorului general, Anthony Petrello, 60 milioane dolari pentru ca acesta să accepte modificarea contractului de angajare, care include un plan de bonusuri cu potenţial nelimitat, dar calculate în funcţie de rezultatele financiare ale companiei. Recompensele şefului Nabors vor fi legate în mai mare măsură de performanţele companiei şi cotaţia acţiunilor pe burse, potrivit Wall Street Journal. Într-un document transmis bursei din SUA, Nabors a informat că-i va plăti lui Petrello 60 de milioane de dolari, incluzând acţiuni în valoare de 27 de milioane de dolari şi titluri restricţionate la vânzare de 15 milioane de dolari, pentru ca acesta să accepte modificarea contractului de angajare. Unele dintre acţiunile restricţionate vor putea fi vândute abia în 2016. Petrello, de 22 de ani la companie, a devenit director general în 2011.

Fondul Fairfax Holdings, condus de investitorul Prem Watsa, cunoscut şi ca „Warren Buffett al Canadei“, vrea să preia un pachet de acţiuni la National Bank of Greece (NBG), cea mai mare instituţie de credit din Grecia, potrivit CNBC. Fairfax intenţionează să intre în acţionariatul NBG participând la recapitalizarea băncii, parte a unui program mai amplu care vizeză consolidarea capitalului celor mai mari patru instituţii de credit din Grecia folosind fonduri de la statele zonzi euro şi FMI, precum şi investiţii private. UE şi FMI au alocat 27,5 miliarde de euro pentru investiţii în acţiuni noi ale băncilor, însă investitorii privaţi trebuie să cumpere cel puţin 10% din titluri, astfel acestea urmează să fie naţionalizate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO