Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Andreea Mindrila, Marius Oncu, Vlad Popescu

17.10.2011, 00:02 67

Rezerva valutară a Chinei a ajuns la un recod de 3.200 mld. dolari la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat banca centrală a Chinei, datorită fluxului mare de investiţii străine, excedentului comercial şi fluxului de fonduri speculative pe termen scurt pentru obţinerea de profituri rapide.

UE ar putea impune restricţii pentru contractele derivate pe mărfuri şi pentru tranzacţionarea de mare viteză, ca parte a planului de revizuire a regulilor pieţelor financiare din regiune. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut măsuri prin care să se restricţioneze speculaţiile de pe piaţa materiilor prime, pe care le consideră răspunzătoare pentru creşterea preţurilor alimentelor, scrie Bloomberg.

Unilever, a doua cea mai mare companie de bunuri de consum din lume, a cumpărat Kalina, producătorul rus de produse de îngrijire a pielii evaluat la 21,5 mld. ruble

(694 mil. dolari), pentru a profita de creşterea economică pe pieţele emergente, scrie Bloomberg.

Deficitul bugetar înregistrat de Statele Unite ale Americii în anul financiar 2011, încheiat la 30 septembrie, este de 1.300 mld. dolari, în creştere faţă de nivelul din 2010 de 1.290 mld. dolari, fiind a doua cea mai mare valoare înregistrată după recordul de 1.420 mld. dolari din 2009, precizează Blomberg.

Inflaţia anuală din zona euro a crescut în septembrie la 3%, de la 2,5% în august, conform datelor publicate de Eurostat. Acesta este cel mai mare nivel din octombrie 2008, fiind cu mult peste ţinta de sub 2% stabilită de BCE. Saltul inflaţiei ar putea da peste cap planurile BCE de a reduce dobânda de referinţă pentru a da o gură de oxigen economiei europene, scrie The Wall Street Journal.

Guvernul portughez va introduce o taxă suplimentară de cel puţin 5% pentru companiile cu profituri de peste 10 mil. euro, măsura de austeritate fiind necesară pentru a respecta obiectivele fiscale convenite în pachetul de ajutor financiar de la UE şi FMI.

Bill Gross, manager al celui mai mare fond de obligaţiuni din lume, controlat de PIMCO, şi-a cerut scuze investitorilor pentru rezultatele slabe, admiţând că a avut "un an prost". Într-o scrisoare afişată pe site-ul PIMCO, Gross, care administrează portofoliul de 242 mld. dolari PIMCO Total Return, scrie că a subestimat efectele de contagiune cauzate de criza datoriilor de stat şi de disputa dură din SUA privin plafonul datoriei de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO