Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Marius Oncu

03.01.2012, 00:02 43

Grecia, stat care se confruntă cu grave probleme financiare, a vândut patru aeronave Airbus A340 (foto) rulate unei companii americane specializate în vânzări de avioane uzate, Apollo Aviation, pentru 40,4 milioane de dolari (31 milioane de euro), pentru a strânge lichidităţi, a anunţat guvernul de la Atena, scrie Le Monde. Aparatele au aparţinut companiei de stat Olympic Airlines, privatizată în 2009. Guvernul a încercat să vândă avioanele încă din noiembrie 2010.

Capitalizarea de pe bursele de acţiuni ale lumii s-a redus cu 12% anul trecut, sau cu 6.300 de miliarde de dolari, la 45.700 miliarde dolari, în condiţiile în care criza financiară din zona euro a depăşit în ultima jumătate a lui 2011 graniţele Europei, scrie Financial Times. "Investitorii au fost mai optimişti la începutul anului, însă pe măsură ce timpul a trecut, a trebuit să reacţioneze la problemele legate de datorii din lumea vestică", a afirmat Navtej Nandra, analist al băncii americane Morgan Stanley.

Activitatea industriei prelucrătoare din zona euro s-a redus în decembrie pentru a cincea lună consecutiv, însă într-un ritm mai lent comparativ cu maximul ultimilor doi ani, înregistrat în noiembrie, scrie The Wall Street Journal. Potrivit unui sondaj realizat de compania Markit în rândul directorilor de companii, Purchasing Managers Index (PMI) pentru industria prelucrătoare din zona euro a urcat uşor de la 46,4 puncte în noiembrie la 46,9 puncte în decembrie, însă a rămas pentru a cincea lună consecutiv sub pragul de 50 de puncte, care marchează diferenţa dintre contracţie şi creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO