Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Emiratul Qatar este hotărât să investească în turismul, infrastructura şi agricultura din Bulgaria, a declarat premierul bulgar Boyko Borisov, citat de novinite.com. Borisov şi o delegaţie fomată din şapte miniştri sunt într-o vizită oficială de trei zile în Qatar, iar informaţia a fost anunţată după concluziile întâlnirii dintre premierul bulgar şi omologul qatarian.

Cea mai mare companie minieră poloneză, Jastrzebska Spolka Weglowa a obţinut anul trecut un profit net record de 2,1 miliarde de zloţi (506,4 milioane euro), în creştere cu 40% faţă de 2010, scrie Warsaw Business Journal. Veniturile companiei, cel mai mare producător de cărbune cocsificabil din Uniunea Europenă, s-au majorat cu 28,6% comparativ cu anul precedent. Performanţele financiare reflectă preţurile ridicate la cocs şi la cărbune, dar şi deprecierea zlotului în a doua jumătăte a anului trecut, ceea ce a impulsionat exporturile.

Discursurile electorale cu tentă extremistă ale preşedintelui Franţei Nicolas Sarkozy par să aibă efect, şeful statului francez ajungând să-l întreacă pe principalul contracandidat, socialistul François Hollande, în sondajele de popularitate pentru prima rundă a alegerilor prezidenţiale, care va avea loc luna viitoare. Astfel, Sarkozy ar atrage 28,5% din voturi, faţă de 27% pentru Hollande, potrivit unui sondaj al Ifop, citat de Bloomberg. Sarkozy a ameninţat că Franţa se va retrage din spaţiul Schengen dacă nu se întăreşte controlul fluxului de imigranţi ilegali în zona de liberă trecere.

Un director demisionar al Goldman Sachs a lansat un atac public fără precedent la adresa "culturii toxice şi distructive" a băncii, într-un articol publicat în New York Times, devenind primul angajat care critică deschis instituţia financiară, relatează Bloomberg. Greg Smith, director executiv şi şef al operaţiunilor cu instrumente financiare derivate ale Goldman Sachs în Europa, va pleca din bancă după 12 ani de activitate, acuzându-i pe directorul general Lloyd Blankfield şi pe preşedintele Gary Cohn că au pierdut controlul asupra politicii băncii. Directorii executivi sunt subordonaţi directorilor generali şi partenerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO