Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Ioana Nita

05.12.2012, 00:00 55

Producătorul auto francez Renault intenţionează să reînvie după două decenii brandul de maşini sport şi de curse Alpine, scopul său fiind să intre pe o nişă a pieţei de automobile de lux, scrie Bloomberg. Planul Renault se bazează pe un parteneriat cu grupul Caterham, un producător britanic de maşini de curse, costul cooperării fiind estimat la un miliard de euro, potrivit băncii germane Bankhaus Metzler. Compania franceză, proprietarul Dacia, adoptă astfel aceeaşi strategie ca Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa, al cărui profit operaţional provine în proporţie de 48% de la brandul Audi, cu toate că vânzările acestuia reprezintă doar 14% din total. Renault a oprit producţia Alpine în 1995, după ce timp de patru decenii brandul i-a adus profituri reduse. În prezent, grupul Renault are cele mai mari pierderi la vânzări dintre producătorii auto europeni, cererea de maşini de pe continent situându-se la cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani.

FMI şi-a schimbat oficial poziţia în privinţa liberei circulaţii a capitalurilor, considerând acum că guvernele sunt îndreptăţite să instituie controale de capital în anumite situaţii, scrie Bloomberg. Deşi în trecut a susţinut libera circulaţie a capitalurilor, acum instituţia consideră că atunci când au puţin spaţiu de manevră pentru politicile economice, precum reducerea ratelor de dobândă, sau când creşterea fluxurilor de capital ameninţă stabilitatea financiară, ţările pot institui controale de capital. Însă măsurile trebuie să aibă o ţintă precisă, să fie temporare şi să nu facă discriminări între rezidenţi şi nerezidenţi. "Fluxurile de capital pot avea avantanje importante pentru anumite ţări membre FMI. Însă acestea prezintă şi riscuri, dat fiind că pot fi volatile sau prea mari în comparaţie cu dimensiunea pieţelor interne", se arată într-un raport al FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO