Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Marius Oncu

12.04.2013, 00:00 52

Germania respinge orice discuţii despre plata de reparaţii Greciei pentru distrugerile cauzate în Al Doilea Război Mondial, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, la câteva zile după ce în presa elenă au apărut informaţii despre un raport secret întocmit de statul elen. „Chestiunea a fost încheiată cu mult timp în urmă. Plata unor reparaţii iese din discuţie. Consider că astfel de declaraţii sunt iresponsabile. În loc să amăgească oamenii în Grecia, ar fi mai bine să le arate calea reformelor“, a declarat Schaeuble, potrivit presei germane, preluate de cotidianul elen Kathimerini. O comisie de experţi a Ministerului de Finanţe de la Atena a întocmit un raport secret în care reparaţiile datorate de Germania erau estimate la 162 miliarde de euro. Informaţii din raport au apărut duminică în cotidianul elen To Vima.

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au crescut în primul trimestru cu 130 de miliarde de dolari, la nivelul record de 3.440 miliarde de dolari, aproximativ cât economia Germaniei, ca urmare a intrărilor masive de capital, potrivit cotidianului Financial Times. Avansul este cel mai mare pentru un trimestru începând cu intervalul aprilie-iunie 2011. Creşterea puternică a intrărilor de capital din străinătate marchează o schimbare importantă faţă de anul trecut, când din China au fost scoşi bani. Întoarcerea fondurilor străinilor a accelerat creditarea pe piaţa internă, potrivit autorităţilor de la Beijing. Totalul finanţărilor noi la nivelul economiei a urcat cu 58%, la 6.200 miliarde de yuani (1.000 miliarde de dolari), comparativ cu primele trei luni din 2012.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO