Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Business international

Ştiri pe scurt din Business international

Autor: Marius Oncu

23.04.2013, 00:00 77

Politica austerităţii urmată de Uniunea Europeană în ultimii ani nu mai are susţinere, iar Uniunea Europeană ar trebui să pună un accent mai mare pe stimularea creşterii economice pe termen scurt şi mai puţin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat preşedintele CE, José Manuel Barroso. Austeritatea implementată de ţările UE în ultimii ani nu mai are susţinerea politică şi socială necesară pentru a funcţiona, a declarat, într-un discurs susţinut luni, preşedintele CE, citat de Wall Street Journal. Comentariile lui Barosso sunt ultimele dintr-o serie de declaraţii ale unor oficiali, care sugerează că se produce o schimbare la nivelul politicii economice europene. FMI a recomandat, săptămâna trecută, blocului comunitar să relaxeze măsurile de austeritate. Mai multe state din afara Uniunii Europene au transmis apeluri similare, susţinând că reducerile de cheltuieli din Europa trag în jos economia mondială.

Grecia va acorda drept de rezidenţă străinilor care investesc peste 250.000 de euro în achiziţia sau închirierea unei proprietăţi, parte a unui plan de revigorare a sectorului imobiliar şi de a încuraja turismul, potrivit AFP. Măsura, aprobată săptămâna trecută de parlament, a fost susţinută puternic de companiile din sectorul imobiliar ca urmare a cererii din străinătate, mai ales din China, Rusia şi ţări arabe. Astfel de procedee sunt deja în vigoare în state europene precum Ungaria, Portugalia şi Spania. Investitorii în piaţa imobiliară din Grecia vor putea scăpa de procesul birocratic foarte dificil al obţinerii dreptului de intrare şi şedere în zona Schengen, notează AFP. Permisul va fi acordat de Atena pentru 5 ani cu posibilitatea de a fi reînnoit. Posesorul va avea dreptul de a călători liber şi de a sta până la 3 luni în zona Schengen, însă nu va avea şi dreptul de a munci.

Economia americană va deveni oficial cu 3% mai mare în iulie, parte a unei schimbări de metodologie, în urma căreia statistica americană va lua în calcul componente moderne ale PIB, precum drepturi de autor din industria filmului, cheltuieli de cercetare şi dezvoltare, potrivit Financial Times. Active de miliarde de dolari vor fi incluse în calculul PIB al celei mai mari economii din lume. Schimbările vizează o imagine mai bună a activităţii economice în schimbare din SUA, potrivit cotidianului britanic. Schimbarea este cea mai mare pentru statistica SUA începând din 1999, când activitatea instituţiei a fost influenţată puternic de adăugarea unor softuri noi pentru computer, a declarat Brent Moulton, responsabil de date privind economia naţională la Biroul Economic de Statistică al SUA. „Introducem aceste schimbări majore şi în datele din trecut - ceea ce pentru noi înseamnă până în 1929 - astfel că în fapt rescriem istoria economică“, a spsus Moulton. Schimbările vor afecta totul, de la PIB pentru diferite state la stabilitatea inflaţiei ţintite de Rezerva Federală, şi vor forţa economiştii să redeschidă dezbateri precum cele legate de profiturile companiilor sau creşterea economică. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO