Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Autor: Ioana Nita

06.05.2013, 18:18 54

Guvernul Portugaliei intenţionează să disponibilizeze 30.000 de angajaţi din sectorul public şi să majoreze vârsta de pensionare cu un an, la 66 de ani, în încercarea de a îndeplini condiţiile cerute de creditorii internaţionali în schimbul pachetului de ajutor financiar stabilit în 2011, scrie BBC. Funcţionarilor publici li se va cere să lucreze 40 de ore pe săptămână în loc de 35, a afirmat premierul portughez Pedro Passos Coelho. Propunerile vor fi implementate de anul viitor şi vor aduce economii la buget de 4,8 miliarde euro în trei ani, potrivit premierului. „Odată cu implementarea acestor măsuri, partenerii noştrii europeni nu se vor putea îndoi de angajamentul nostru privind pachetul de bailout”, a declarat Coelho. În 2011, Portugalia a primit un pachet de asistenţă financiară de 78 miliarde euro de la UE, BCE şi FMI. În prezent, rata şomajului din Portugalia se află la nivelul record de 18%, iar anul acesta va fi probabil al treilea consecutiv de scădere economică.

Premierul Norvegiei Jens Stoltenberg va reduce de anul viitor rata de impozitare a profiturilor companiilor de la 28% la 27%, dar va majora taxele pentru multinaţionale şi pentru companiile din industria petrolieră, ţara scandinavă încercând astfel să ofere un mediu de afaceri competitiv, scrie The Wall Street Journal. Guvernul a calculat că această schimbare va face ca impozitele plătite anual de companiile norvegiene să se reducă cu aproximativ 413 milioane dolari, iar cele ale persoanelor cu profesii liberale să scadă cu 86 milioane dolari. Suedia, ţara vecină Norvegiei, a redus recent impozitul pe profit la 22%, iar Danemarca intenţionează să aducă cota de impunere pentru companii la acest nivel până în 2016 de la 25%. Companiile petroliere din Norvegia nu vor beneficia de reducerea cotei de impunere, pentru că aceasta va fi anulată de majorarea taxei speciale pe petrol de la 50% la 51%. Industria de petrol şi gaze a Norvegiei a ajutat la menţinerea ratei şomajului la un nivel redus şi la creşterea rapidă a salariilor şi a protejat ţara de criza economică din Europa, însă în acelaşi timp companiile din afara sectorului energetic au devenit mai puţin competitive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO