Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

21.05.2013, 20:19 14

Producătorul italian de pompe de apă DAB a început testele de producţie la uzina de 1,1 miliarde forinţi (3,8 milioane euro) construită în oraşul ungar Nagykanizsa, scrie Budapest Business Journal. Unitatea va avea până la sfârşitul anului 51 de angajaţi, dar numărul va creşte la 176 până în 2016. DAB va tripla mărimea uzinei în următorii trei ani investind încă jumătate de miliard de forinţi. Compania va produce până la sfârşitul anului 50.000 de pompe, iar în 2013 producţia va urca la 200.000 de unităţi. Pompele vor fi exportate în Europa de Est şi de Vest.

Guvernul rus şi-ar putea reduce de la aproximativ 70% la 51% participaţia deţinută la Rosneft, cea mai mare companie de extracţie şi rafinare a petrolului din Rusia, potrivit premierului Dmitri Medvedev, citat de Ria Novosti. Guvernul îşi poate micşora participaţia la acest nivel şi privatiza 49% din companie “fără riscul punerii în pericol a poziţiei noastre strategice”, a spus Medvedev, fără a menţiona când va avea loc privatizarea parţială. Guvernul rus este acţionar la Rosneft prin intermediul companiei Rosneftegaz. Grupul britanic BP deţine aproape 20%. În martie, Rosneftegaz a vândut 5,6% din acţiunile Rosneft într-un acord de cumpărare a consorţiului petrolier TNK-BP.

AvtoVAZ a livrat primele maşini marca Lada în Venezuela ca parte a unui acord încheiat în 2010 cu autorităţile de la Caracas prin care cel mai mare producător auto din Rusia s-a angajat să construiască o uzină de asamblare acolo şi să exporte 2.225 de maşini, scrie Ria Novosti. Prima livrare a însumat 450 de automobile Lada. Maşinile vor fi vândute venezuelenilor cu venituri mici printr-un program social gestionat de stat. Maşinile costă între 8.000 de dolari şi 9.000 de dolari unitatea şi fac parte din modele Lada Kalina, Lada Priora şi Lada 4x4 Niva.

Grupul azer de stat Socar şi un consorţiu condus de compania spaniolă Tecnicas Reunidas au semnat un acord pentru contruirea unei rafinării de 4,3 miliarde dolari în Turcia, scrie Hurriyet. Din consorţiul condus de Tecnicas mai fac parte compania italiană Saipem, cea sud-coreeană GS Engineering and Construction şi cea niponă Itochu. În prezent, Turcia are o singură rafinărie. „Socar vrea să investească 17 miliarde de dolari în Turcia până în 2018, iar din acestea până la opt miliarde de dolari vor fi destinate rafinăriei Star, care va fi de fapt un parc industrial”, a afirmat Vagif Aliyev, directorul executiv al companiei petrochimice turce Petkim, controlată de Socar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO