Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Marius Oncu

22.05.2013, 18:41 439

Polonia nu va cere taxe pe producţia de gaz de şist până în 2020 pentru a face extracţia atractivă financiar în contextul în care mai multe companii străine au părăsit piaţa poloneză în ultimele luni, scrie agenţia Thomson Reuters. „Legea privind taxarea gazului de şist va intra în vigoare în 2015, dar nu vom colecta taxa până în 2020 pentru a atrage companii în sectorul extracţiei”, a afirmat ministrul de finanţe Jacek Rostowski. Anterior, ministerul său a indicat că taxele impuse sectorului de explorare a petrolului şi gazelor vor ajunge în 2015 la 40% din profit, ceea ce ar face ca Polonia să fie mai atractivă decât Norvegia, Marea Britanie şi Australia. Guvernul polonez este hotărât să dezvolte sectorul gazelor de şist pentru a-şi reduce dependenţa energetică de importurile din Rusia, dar atragerea investitorilor se dovedeşte dificilă după ce estimările privind rezervele au fost reduse drastic. Companiile americane Exxon Mobil şi Marathon şi cea canadiană Talisman Energy au părăsit piaţa gazului de şit din Polonia.

Parlamentul turc a adoptat o lege de „amnistie a capitalului“, care reduce de la 30-40% la maximum 2% taxa percepută de stat la repatrierea averilor deţinute în străinătate, iar decizia ar putea conduce la aducerea în ţară a unor fonduri de până la 100 miliarde de euro, potrivit AFP. Legea elimină amenzile şi taxelor ridicate impuse de autorităţi la repatrierea activelor. În plus, statul se angajează să nu investigheze dacă averile deţinute în afara ţării au eludat în trecut plata taxelor. Pentru a beneficia de amnistia fiscală, populaţia şi companiile trebuie să depună o declaraţie fiscală înainte de sfârşitul lunii iulie. Legea ar putea ajuta la repatrierea în Turcia a 100-130 miliarde de dolari (77-100 miliarde de euro), afirmă experţi, citaţi de AFP.

Surplusul de producţie de energie electrică reprezintă cea mai mare problemă pentru sectorul energetic al Bulgariei, a declarat premierul provizoriu Marin Raykov, citat de Novinite. El a asigurat că guvernul face eforturi pentru a rezolva problema care nu a apărut în timpul celor patru ani de mandat al guvernului GERB, ci a fost prezentă în ultimii 20 de ani. „Am găsit un sistem puternic disproporţionat şi în pragul colapsului din cauza surplusului şi a metodelor greşite de calculare a preţurilor. Nu am făcut nimic pe ascuns şi nu a fost ascuns nimic”, a mai spus ministrul.

Grupul Renault investeşte 420 de milioane de euro în fabrica din Douai, în nordul Franţei, pentru a pregăti producţia unor noi modele începând din 2014, a anunţat miercuri constructorul auto, citat de MarketWatch. Fabrica de la Douai va putea construi caroseriile a cinci vehicule pe o singură linie de producţie. Noile versiuni ale hatchback-urilor Laguna şi Megane, precum şi MPV-ul Espace vor fi construite la Douai. Fabrica modernizată va fi capabilă să producă o gamă largă de autovehicule din categoria Executive şi va fi mai flexibilă, pentru a permite adaptarea producţiei la cererea pieţei. Producţia de la Douai a scăzut în contextul declinului pieţei auto din Europa în ultimii ani, dar Renault a afirmat că nivelul planificat este mai ridicat decât cel actual. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO