Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu

27.06.2013, 20:37 510

Aproximativ 33% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din Bulgaria sunt la limita falimentului datorită îndatorării reciproce, potrivit unui raport  al Academiei de Ştiinţe, citat de agenţia Novinite. Puţin peste jumătate din firmele din Bulgaria au raportat deteriorarea situaţiei financiare în 2009 şi 2010, menţionează studiul Academiei. De asemenea, numărul companiilor mici la care evoluţia a fost satisfacatoare în 2011 este de patru ori mai mic decât cel din 2009. Managerii IMM-urilor spun că principalele probleme au fost reducerea consumului şi creşterea îndatorării între companii, care afectează de cele mai multe ori firmele mici. Sectorul de construcţii, cele ale serviciilor, comerţului, industriei uşoare şi turismului au fost cele mai afectate de criza economică. Numărul firmelor prospere din domeniul construcţiilor de anul trecut este de trei ori mai mic decât cel din 2011.

Ministerul Trezoreriei şi Agenţia pentru Dezvoltare Industrială (ADI) din Polonia susţin recapitalizarea legendarului şantier naval Stocznia Gdansk pentru a-l salva de la faliment, deşi o astfel de decizie va trebui aprobată de Comisia Europeană, scrie Warsaw Business Journal. „Este posibilă o majorare a capitalului şantierului naval în aşa fel încât să nu fie considerată ajutor public” a declarat Wojciech Dabrowski, conducătorul ADI. Stocznia Gdansk este deţinut parţial de Gdansk Shipyard Group, companie controlată de conglomeratul ucrainean ISD, în timp ce ADI deţine 25% din şantierul naval. Jacek Leski, purtătorul de cuvânt al ISD, a afirmat că grupul pe care îl reprezintă vrea să recapitalizeze Stocznia Gdansk alocându-i iniţial 80 milioane zloţi (18,5 milioane euro) şi eventual, dacă va reuşi să vândă o parte din activele şantierului, încă 100 milioane zloţi (23 milioane euro). La începutul săptămânii, compania de inginerie Biprostal a cerut în instanţă intrarea în faliment a şantierului naval.

Profitul companiei Crown Estate, care asigură venituri pentru regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (foto), a crescut cu 5% în anul fiscal încheiat în martie, faţă de anul anterior, la nivelul record de 252,6 milioane de lire sterline (296,4 milioane euro), potrivit Bloomberg. Activele Crown Estate au crescut cu 7,2%, la 8,1 miliarde de lire sterline (9,5 miliarde de euro), depăşind pentru prima dată pragul de 8 miliarde de lire. Compania administrează şi proprietăţile imobiliare cedate în 1760 de monarhia britanică în schimbul unor plăţi anuale. Crown Estate este una dintre „posesiunile ereditare“ ale reginei Elisabeta a II-a, dar aceasta nu deţine compania ca proprietate privată. Trezoreria britanică colectează profiturile şi transferă un procentaj reginei. Pe lângă proprietăţi imobiliare, compania are active şi în alte domenii precum energie şi infrastructură.

Numărul persoanelor angajate din Polonia a scăzut semnificativ în primul trimestru al acestui an, iar cele mai mari reduceri au fost vizibile în sectorul construcţiilor, în industrie şi agricultură, potrivit unui studiu trimestrial al băncii naţionale poloneze, scrie Warsaw Business Journal. În sectorul serviciilor creşterea numărului de angajări a încetinit considerabil. Creşterea anualizată a populaţiei care lucrează a încetinit pentru prima dată în ultimii trei ani. De asemenea, numărul persoanelor care îşi caută un loc de muncă a stagnat, o premieră pentru ultimii şase ani. Unul din principalele motive ale înrăutăţirii situaţiei este dificultatea de a găsi un echilibru între carieră şi familie, mai ales în cazul femeilor. Doar 10% din femei lucrează part-time şi doar 1% din acestea afirmă că un astfel de tip de angajare le permite să păstreze un echilibru între carieră şi viaţa de familie. Singura categorie de vârstă pentru care numărul angajărilor este în creştere o reprezintă cea cuprinsă între 45 şi 64 de ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO