Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Cei trei distribuitori de energie din Bulgaria CEZ, EVN şi Energo Pro riscă să intre în faliment din cauza scăderii preţurilor energiei efective din martie 2013, a noilor reguli privind achiziţiile de energie regenerabilă şi a împiedicării rambursării cheltuielilor de către Comisia de Stat privind reglementarea în domeniul Energiei şi Apei, scrie agenţia Novinite. Aceasta citează avertismentele Confederaţiei Uniunilor Sindicale Independente. Uniunea atrage atenţia asupra locurilor de muncă care ar putea să dispară în sectorul minier din cauza priorităţii pe care o are la achiziţie energia din surse regenerabile. CEZ şi EVN sunt din Cehia, iar Energo Pro din Austria. O analiză a Comisiei arată că situaţia cea mai gravă o are EVN, cu pierderi cumulate de 300 mil. leva din iunie 2012. Pierderile de anul acesta ar putea ajunge la 143 mil. leva (73 mil. euro). CEZ are în faţă pierderi de 200 milioane leva (102 mil. euro).

Parlamentul francez a adoptat ieri un proiect de reformă bancară care obligă instituţiile financiare să separe activităţile speculative de cele de retail, dar fără o scindare promisă de preşedintele Francois Hollande în timpul campaniei prezidenţiale, scrie AFP. Noua lege prevede ca activităţile speculative ale băncilor, fără utilitate economică, să fie incluse într-o filială separată şi prevede o supraveghere sporită a activităţilor şi interzicerea operaţiunilor speculative cu instrumente derivate care au la bază materii prime agricole. Noile reglementări obligă băncile franceze să publice informaţii detaliate privind angajaţii, cifrele de afaceri, profiturile şi impozitele din alte ţări, inclusiv din paradisurile fiscale. Unele companii mari vor avea aceeaşi obligaţie, dar numai după ce Comisia Europeană va lua o decizie în acest sens.

Parlamentul elen a adoptat măsurile de austeritate convenite de guvern cu „troica“ creditorilor internaţionali, inclusiv prevederile care plasează „în rezervă“ 25.000 de funcţionari publici, care pot fi concediaţi oricând. Pachetul legislativ a trecut cu 153 de voturi pentru şi 140 împotrivă, a declarat la scurt timp după miezul nopţii vicepreşedintele parlamentului Christos Markogiannakis la televiziunea de stat Vouli TV, potrivit Bloomberg. Ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble a sosit ieri-dimineaţă la Atena pentru o vizită de o zi. Aprobarea noilor măsuri de austeritate reprezintă o victorie pentru premierul Antonis Samaras (foto), care va obţine astfel următoarea tranşă din acordul de finanţare externă. Votul din parlament a fost acompaniat de un protest paşnic în faţa clădirii legislativului, la care au participat aproximativ 3.000 de persoane, potrivit estimărilor poliţiei. Grecia trece prin cel de-al şaselea an consecutiv de recesiune, iar şomajul a atins cota record de 27%.

Un fond de investiţii înfiinţat de ginerele lui Bill Clinton, Marc Mezvinsky, şi alţi doi bancheri este interesat de o participaţie de 25% la banca elenă Eurobank, proprietarul Bancpost, la care statul elen a preluat aproape 94% din acţiuni în urma recapitalizării instituţiei de credit. Conducerea Eurobank a contactat mai multe fonduri străine de investiţii în perspectiva privatizării parţiale a Eurobank în toamnă, când statul va vinde o participaţie de 25%, scrie cotidianul elen To Vima, citând directori din sectorul bancar. Statul elen a preluat 93,6% din acţiunile Eurobank, parte a recapitalizării băncilor elene după pierderile mari înregistrate din participarea la procesul de ştergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria statului elen. Eurobank este singura dintre cele mai mari patru bănci din Grecia care nu a reuşit să atragă capital privat suficient în procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de către stat. Conducerea Eurobank şi reprezentanţii statului elen au afirmat că vizează o revenire cât mai rapidă a băncii sub control privat. Firma canadiană Fairfax este interesată de Eurobank după ce a investit deja la subsidiara Eurobank Properties, au declarat sursele citate de To Vima.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO