Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Marius Oncu, Anca Dumitrescu

22.07.2013, 19:52 64

Germania a înregistrat creştere economică robustă în trimestrul al doilea, susţinută de producţia industrială şi construcţii, însă avansul PIB ar putea încetini în perioada următoare, potrivit băncii centrale germane, Bundesbank. „Presupunerea că, după începutul de an slab cauzat de vremea dificilă, economia Germaniei a crescut puternic în trimestrul al doilea a fost confirmată de indicatori. Pentru trimestrul de vară, semnele unei încetiniri a creşterii economice sunt mai puternice“, se arată în buletinul lunar al Bundesbank, scrie agenţia Reuters, preluată de cotidianul New York Times. Datele monetare nu indică o accelerare a inflaţiei în zona euro, în timp ce eventuale şocuri ar putea afecta disponibilitatea creditului şi economiile statelor de la periferia zonei euro, notează banca germană. Banca Centrală Europeană poate reacţiona, prin politica monetară, la riscuri specifice unei ţări doar dacă acestea pun în pericol stabilitatea zonei euro ca întreg, a adăugat instituţia. Marius Oncu

Învinovăţirea unor persoane pentru criza bancară este o atitudine de „mulţime pusă pe linşaj“, a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, adăugând că îi compătimeşte într-o oarecare măsură pe directorii de bănci aflaţi în această postură. Chiar dacă şefii băncilor nu pot fi traşi la răspundere pentru criza bancară, sunt vinovaţi că au evitat responsabilitatea asigurându-se că nu ştiu ce se întâmplă în propriile bănci, a spus Welby, potrivit postului BBC Radio 4, citat de cotidianul The Guardian. Arhiepiscopul, fost director al unei companii petroliere înainte de a deveni preot, este în prezent şi membru în comisia pentru standarde bancare a Parlamentului de la Londra. „Cu siguranţă unul dintre trendurile foarte nefericite, ca să fim indulgenţi, este că în cadrul unor companii de servicii financiare exista o politică clară de a nu spune lucruri directorilor de top. Se asigurau că nu le sunt aduse la cunoştinţă informaţii, pentru că astfel putea afirma că nu au avut cunoştinţă de situaţie, iar asta este inacceptabil. (...) Dar treaba asta de a spune că un singur individ poartă toată vina, pare a fi o atitudine de mulţime pusă pe linşaj“, a spus Welby.

UBS va plăti peste 700 de milioane de franci elveţieni (746 milioane dolari) pentru închiderea unui litigiu cu Agenţia Federală pentru Finanţare a Locuinţelor din SUA, care acuză cea mai mare bancă elveţiană de incorectitudini în vânzarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci. Banca elveţiană se numără printre cele 18 instituţii financiare cu care agenţia americană se află în litigii pentru recuperarea banilor datoraţi celor două mari instituţii guvernamentale de finanţare a achiziţiilor de locuinţe, Fannie Mae şi Freddie Mac, în urma crizei din 2008, relatează Financial Times. Agenţia acuză UBS că a supraevaluat calitatea împrumuturilor folosite drept garanţii pentru instrumente financiare în valoare de 6,4 miliarde de dolari în care Fannie Mae şi Freddie Mac au investit în perioada septembrie 2005-august 2007, potrivit documentelor juridice făcute publice în luna aprilie.

Directorul pentru pieţe emergente al GlaxoSmithKline, Abbas Hussain, a declarat luni, după o întâlnire cu oficiali de la Beijing, că unii dintre angajaţi par să fi încălcat legislaţia chineză şi a promis schimbări la nivelul companiei care vor duce la preţuri mai mici ale medicamentelor. Hussain a spus că întâlnirea cu reprezentanţi ai Ministerului pentru Securitate Publică a fost „foarte constructivă“, relatează Bloomberg. Glaxo este acuzată de delicte economice evaluate la 3 miliarde de yuani (489 milioane de dolari), constând în cadouri sub formă de călătorii şi favoruri sexuale. „Anumiţi directori cu rang executiv ai GSK China, care cunosc bine sistemul companiei, par să fi acţionat în afara regulilor, încălcând legislaţia chineză. Avem toleranţă zero pentru orice fel de comportament de această natură“, se arată într-un comunicat al lui Hussain.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO