Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu

16.10.2013, 19:44 67

Operatorul polonez de transport feroviar de marfă PKP Cargo Logistics a lansat o nouă rută către China în cooperare cu companiile Far East Land Bridge din Austria şi Russian Railway Logistics, scrie Portfolio.hu. Primul tren a ajuns la Varşovia la începutul acestei săptămâni după o călătorie de două săptămâni, plecând din oraşul Suzhou din China pe 1 octombrie încărcat cu 43 de containere de marfă. Aceasta nu este prima linie feroviară care leagă Polonia de China. La începutul anului a fost inaugurată ruta Lodz (Polonia) – Chengdu (China) pe care trenurile sosesc în Polonia de trei ori pe săptămână. Transportul pe calea ferată este de până la opt ori mai ieftin decât cel aerian şi este durează de două ori mai puţin decât cel maritim.

Fondul suveran norvegian alimentat cu banii obţinuţi din vânzarea petrolului ia în considerare vânzarea participaţiei de 1,6% pe care o deţine la compania ungară de petrol şi gaze naturale MOL deoarece codul de etică îi interzice să investească în companiile suspectate de corupţie, scrie publicaţia ungară Napi Gazdaság. Preţul acţiunilor MOL a scăzut cu 6% ieri-dimineaţă după apariţia informaţiilor, dar au recuperat o parte din pierdere pe parcursul zilei. Un purtător de cuvânt al MOL a declarat că articolul este nefondat. Materialul face referire la scandalul în care Croaţia a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui MOL Zsolt Hernádi într-un caz de corupţie privind preluarea controlului grupului croat INA de către MOL. O anchetă a autorităţilor ungare nu a descoperit dovezi de încălcare a legii în acest caz.

Procurorii bulgari anchetează banca centrală şi Comisia pentru Protecţia Consumatorului după ce a primit mai multe plângeri privind companiile de creditare rapidă, care acordă împrumuturi sub condiţii injuste, scrie agenţia Novinite. Biroul procuraturii de pe lângă Curtea Supremă de Casaţie s-a autosesizat după o anchetă a canalului de televiziune NOVA care a prezentat cum companiile de creditare rapidă îşi induc în eroare clienţii. Aceştia se plâng în număr tot mai mare de condiţiile injuste din acordurile de împrumut. Firmele de creditare rapidă sunt înregistrate la banca centrală, iar Comisia pentru Protecţia Consumatorului este responsabilă cu protejarea drepturilor clienţilor lor. Procurorii vor cerceta cum cele două instituţii îşi exercită puterea pentru a elimina condiţiile injuste din contractele de credit.

PepsiCo a avut un profit net de 1,91 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, similar cu rezultatul din perioada corespunzãtoare a anului trecut, depăşind estimările pieţei datorită creşterii vânzărilor în SUA şi America Latină, transmite Bloomberg. Vânzările companiei au urcat cu 1,5%, la 16,9 miliarde de dolari, nivel apropiat de estimările analiştilor. Acţiunile PepsiCo au scăzut marţi la New York cu 0,6%, dar au urcat în acest an cu 18%. Pepsi este presată de un acţionar influent să preia producătorul de dulciuri Mondelez International şi să vândă divizia de băuturi sau să divizeze grupul în două companii separate, de băuturi, respectiv alimente. Fondul Trian Fund Management, controlat de omul de afaceri Nelson Peltz, deţine 0,8% din acţiunile Pepsi şi 2,3% din Mondelez. Cota de piaţă a PepsiCo în America de Nord pe segmentul băuturilor răcoritoare este în scădere în raport cu rivalul Coca-Cola, iar compania caută soluţii pentru consolidarea poziţiei pe piaţă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO