Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Marius Oncu, Anca Dumitrescu

05.11.2013, 19:26 95

Guvernul polonez intenţionează să privatizeze parţial compania de utilităţi Energa, una dintre cele mai mari din ţară, prin listarea la bursă în ultimul trimestru al acestui an, în funcţie de condiţiile de pe piaţă, scrie Warsaw Business Journal. Trezoreria de stat va scoate la vânzare 34,2% din acţiunile companiei. Valoarea ofertei publice iniţiale de vânzare de acţiuni s-ar putea situa la 700 milioane de dolari (518 milioane euro), potrivit informaţiilor obţinute de Bloomberg, ceea ce ar face ca IPO-ul să fie cea mai mare astfel de ofertă de anul acesta de pe bursa de la Varşovia. Listarea este coordonată de banca americană JP Morgan şi de cea elveţiană UBS. Oferta este orientată spre investitorii individuali, investitori instituţionali din Polonia şi anumiţi investitori instituţionali străini. Energa este unul dintre principalii furnizori de energie verde din Polonia. Anul trecut, 36% din energia regenerabilă produsă în această ţară a fost vândută de companie.

Guvernul ungar a decis să preia în totalitate datoriile municipalităţilor, acestea fiind obligate în schimb să prezinte planuri de dezvoltare a economiei regionale, scrie Portfolio.hu. Până în prezent statul a preluat datorii municipale de 685 miliarde de forinţi (2,3 miliarde euro). Ceea ce a mai rămas din datorii, adică, 420 miliarde forinţi (1,4 miliarde euro), va intra în responsabilitatea guvernului în mai multe etape până pe 28 februarie 2014. Guvernul condus de premierul Viktor Orban consideră că municipalităţile libere de datorii se vor putea dedica mai bine îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale populaţiei.

Parlamentul Bulgariei a decis ca de anul viitor impozitul pe dobânzile depozitelor constituite la bănci să fie redus de la 10% la 8%, scrie agenţia Novinite. Guvernul intenţionează să diminueze treptat impozitul cu câte două puncte procentuale pe an până când va renunţa complet la acesta. Taxa la actualul nivel a fost adoptată de fostul guvern GERB şi este în vigoare din ianuarie anul aceasta, iar actualul guvern a avut iniţial intenţia de a o păstra contând pe ea pentru a strânge 90 de milioane de leva anul viitor (46 milioane euro).

Şoferii străini care vor conduce pe autostrăzile din Germania ar putea fi obligaţi să plătească o taxă de până la 100 de euro pe an, de care rezidenţii germani ar fi în practică scutiţi, potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor de la Berlin, obţinut de presă. Proiectul prevede ca şoferii să lipească pe parbrizul maşinii o vignetă, dovada că au achitat taxa, în caz contrar urmând să fie amendaţi, scrie Financial Times. Rezidenţii germani vor fi, de asemenea, obligaţi să cumpere vigneta, dar vor putea deduce costul acesteia din alte taxe pe care le achită pentru drumuri. Acest artificiu va permite Germaniei să se conformeze reglementărilor UE, care interzic discriminarea în funcţie de naţionalitate şi îi permite cancelarului Angela Merkel să-şi respecte angajamentul electoral de a nu mări taxele. Introducerea taxei pentru autostrăzi ar fi „o decizie politică“ în cadrul negocierilor pentru formarea coaliţiei de guvernare, ca urmare a alegerilor parlamentare din septembrie, potrivit Ministerului Transporturilor.

Ucraina a încheiat marţi, la Kiev, un acord de 10 miliarde de dolari cu grupul american Chevron, pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist la un zăcământ din vestul ţării, în cadrul eforturilor de diversificare a furnizorilor de energie şi reducere a dependenţei faţă de Rusia. Documentul, semnat în prezenţa preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, prevede ca Chevron să investească pentru început 350 de milioane de dolari în explorarea zăcământului Olesska, relatează RIA Novosti. Autorităţile de la Kiev anticipează că producţia va atinge 8-10 miliarde de metri cubi pe an, în timp ce zăcământul ar putea avea rezerve uriaşe de gaze, de 2.980 miliarde de metri cubi. Dezvoltarea zăcământului Olesska ar putea genera o investiţie de până la 10 miliarde de dolari. Colaborarea cu Chevron este cel mai recent dintr-o serie de acorduri cu giganţi energetici prin care Ucraina vrea să exploateze zăcămintele neconvenţionale de gaze şi cele offshore, pentru reducerea cantităţii de gaze cumpărate din Rusia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO