Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Catalina Apostoiu, Anca Dumitrescu

05.01.2014, 18:35 244

În Ungaria, numărul companiilor care au intrat în lichidare l-a depăşit pe cel al companiilor nou-înfiinţate pentru prima dată în ultimele decenii anul trecut, potrivit Budapest Business Journal. Astfel, 33.137 companii cu sediul în Ungaria au fost închise anul trecut, comparativ cu 32.481 companii nou-înfiinţate. Conform Opten, un furnizor de servicii în domeniul afacerilor, această situaţie se datorează legislaţiei intrate în vigoare anul trecut. În acelaşi timp, numărul de companii nou-înfiinţate a fost unul relativ redus din cauza stagnării economiei ţării. În 2012, au fost înfiinţate aproximativ 38.512 companii noi în Ungaria, iar în 2011 numărul companiilor nou-create a atins 50.344. Potrivit lui Tamas Toth, director la Opten, din cauza noilor reglementări din domeniul companiilor cu răspundere limitată „zeci de mii de companii se vor restructura sau se vor închide în următorii doi ani”.

Ungaria aşteaptă oferte pentru pachetul majoritar deţinut în cadrul Takarekbank, grupul-umbrelă din sectorul operaţiunilor bancare de economisire, în cadrul unei licitaţii deschise, internaţionale, anunţă Portfolio.hu. Ofertele vor fi evaluate până pe data de 15 martie. Takarekbank a aprobat o majorare de capital de 655 milioane de forinţi din partea Hungarian Post în august anul trecut, prin care statul ungar a câştigat temporar o participaţie în cadrul băncii prin intermediul MFB şi Hungarian Post. Guvernul a declarat că-şi va vinde participaţia după restructurarea sectorului. OTP, cea mai mare bancă a Ungariei, nu a decis încă dacă va depune o ofertă, însă va analiza această posibilitate, a declarat un purtător de cuvânt al băncii. CEO-ul OTP Sandor Csanyi declarase înaintea anunţării licitaţiei că OTP este interestă de orice bancă scoasă la vânzare, dar că nu este dispusă să-şi pună în pericol capitalul şi poziţia lichidităţii.

Creşterea economiei Statelor Unite ale Americii se va accelera în 2014, dar ritmul expansiunii va fi sub potenţial, la aproape cinci ani de la încheierea recesiunii, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg. „Anul 2014 va fi mai bun. Nu există motive de pesimism pentru viitorul apropiat, dacă vor fi adoptate politicile adecvate“, a declarat Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard şi preşedinte al Comitetului Consilierilor Economici în timpul preşedinţiei Ronald Reagan. Feldstein a menţionat diminuarea impactului negativ al politicii bugetare asupra economiei şi o creştere de 8.000 de miliarde de dolari a avuţiei populaţiei, în ultimele 12 luni, datorită majorării preţurilor acţiunilor şi locuinţelor. Indicele Standard & Poor’s 500 s-a apreciat cu 30% anul trecut, înregistrând cel mai mare avans de după 2007, în timp ce preţurile locuinţelor au urcat în octombrie cel mai mult din ultimii şapte ani, faţă de intervalul similar din 2012, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller, care ia în calcul evoluţia preţurilor din 20 de oraşe americane. JP Morgan Chase şi-a îmbunătăţit în această săptămână estimarea privind evoluţia economiei americane din acest an de la 2,5% la 2,8%. Pentru 2013, banca prognozează un avans de 1,9%.

Importurile de petrol ale Statelor Unite au scăzut în decembrie 2013 la cel mai redus nivel din ultimii 16 ani, în urma creşterii producţiei interne, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii în Energie (EIA), scrie Bloomberg. Achiziţiile de ţiţei din străinătate au scăzut cu 1,1%, la 7,41 milioane de barili pe zi, cel mai redus nivel după ianuarie 1998, potrivit mediei aferente unei perioade de patru săptămâni încheiate în 27 decembrie, a anunţat EIA. „Importurile scad pentru că putem produce mai mult petrol. Astfel economisim o mulţime de bani şi este bine pentru economie“, a spus Michael Lynch, preşedintele Strategic Energy & Economic Research din Winchester, Massachusetts. Producţia internă a ţiţei a crescut săptămâna trecută la 8,12 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins după septembrie 1988, datorită creşterii cantităţilor extrase din zăcămintele de şist. Producţia a depăşit în octombrie importurile, pentru prima oară din 1995, potrivit EIA.

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au înregistrat anul trecut o creştere de 8,4%, cea mai mare după 2006, susţinute de intensificarea peste aşteptările analiştilor a operaţiunilor de creditare a achiziţiilor imobiliare, scrie Bloomberg. Potrivit datelor Nationwide Building Society, preţurile locuinţelor au urcat cu 1,4% în decembrie, iar pe ansamblul anului cu 8,4%. Date separate au arătat că numărul creditelor ipotecare aprobate se află la cel mai ridicat nivel din aproape şase ani, iar creşterea înregistrată în sectorul construcţiilor este susţinută de construcţiile de locuinţe. Redresarea pieţei imobiliare, alimentată de îmbunătăţirea evoluţiei economiei şi de măsuri guvernamentale, a determinat Banca Angliei să oprească stimulentele pentru împrumuturile ipotecare dintr-un program de susţinere a creditării, care se va concentra pe finanţarea companiilor. Necesitatea măsurii este scoasă în evidenţă de date potrivit cărora creditarea companiilor a înregistrat în noiembrie cea mai mare scădere din ultimele 18 luni. „Sondajele arată creşterea puternică a interesului pentru achiziţiile de locuinţe, astfel că este posibil să asistăm la noi majorări ale preţurilor“, a declarat Howard Archer, economist-şef pentru Marea Britanie la IHS Global Insight în Londra.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO