Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Daniela Stoican, Marius Oncu

13.01.2014, 20:33 84

Cea mai mare companie de rafinare petrolieră din Polonia, PKN Orlen, deţinută de stat, va vinde benzină şi motorină în valoare de 1,55 miliarde zloţi (373 milioane euro) subsidiarei locale a grupului rusesc Lukoil, scrie Warsaw Business Journal. Contractul încheiat în acest sens de părţi este valid pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014. Colaborarea dintre cele două companii a fost mai intensă în ultimele două săptămâni, când acestea au semnat contracte de 2,37 miliarde de zloţi (570 milioane euro). PLN Orlen are şapte rafinării în Polonia, Cehia şi Lituania. Lukoil deţine în România o reţea de peste 300 de benzinării. Compania are, potrivit datelor proprii, o cotă de circa 20% din piaţa produselor petroliere din România.

Ungaria ar putea să semneze în curând un acord cu compania rusească de tehnologie nucleară Rosatom pentru a extinde singura centrală nucleară a ţării, cea de la Paks, scrie cotidianul maghiar Nepszabadsag citând surse apropiate situaţiei. Publicaţia precizează că premierul ungar Viktor Orban va discuta la Moscova planurile de dublare a capacităţii centralei Paks. Conform Nepszabadsag, Rosatom ar oferi prefinanţare pentru proiectul care ar putea costa 4.000 miliarde de forinţi (13,3 miliarde euro). Constructorii ar putea fi Areva din Franţa, KEPCO din Coreea de Sud şi Toshiba din Japonia. Centrala de la Paks are patru reactoare ruseşti cu o capacitate totală de 2.000 MW şi acoperă aproximativ 40% din productia de energie a Ungariei. La rândul său, Bulgaria a dezgheţat recent proiectul construirii unei noi centrale nucleare, la Belene. Bulgaria ar fi de asemenea în discuţii cu o companie americană pentru construirea unui nou reactor la vechea centrală Kozlodui.

Rusia îşi va tripla producţia de uraniu natural în următorii doi ani, potrivit şefului grupului de tehnologie nucleară Rosatom, controlat de statul rus, scrie Ria Novosti. Şeful Rosatom, Serghei Kiriyenko, a declarat în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin că Rusia a produs în ultimii ani aproximativ 3.000-3.200 de tone de uraniu pe an. „În 2015 vom ajunge la 8.400 de tone pe an”, a precizat Kiriyenko. Anul trecut cel mai mare producător de uraniu natural la nivel mondial a fost Kazahstan, cu 21.317 de tone, urmat de Canada şi Australia. România se află pe locul 16 în acest top, în timp ce Rusia ocupă poziţia a şasea.

Cinci producători de bere din Germania vor fi amendaţi cu peste 100 de milioane de euro pentru formarea unui cartel care a manipulat preţurile în perioada 2006-2008, a anunţat luni autoritatea antitrust din Germania, citată de Wall Street Journal. Statul va aplica amenzi care însumează 106,5 milioane de euro companiilor Bitburger Braugruppe, Krombacher Brauerei, Veltins, Warsteiner şi Privatbrauerei Ernst Barre, precum şi unui număr de şapte persoane care au legătură cu producătorii de bere. Divizia germană a grupului AB InBev nu va fi amendată pentru că a informat autorităţile în privinţa manipulării preţurilor. AB InBev este cel mai mare producător de bere din lume după vânzări. Krombacher, Bitburger, Veltins and Warsteiner au cooperat, de asemenea, cu anchetatorii şi vor primi amenzi mai reduse. Companiile şi persoanele vizate pot contesta sancţiunile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO