Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Daniela Stoican, Anca Dumitrescu

20.01.2014, 20:13 73

Bursa din Varşovia (WSE) vrea să cucerească o poziţie dominantă în Europa Centrală şi de Est până în 2020, iar aceasta prin achiziţii şi fuziuni cu jucători de top din sectorul de profil, a declarat preşedintelui executiv al bursei Adam Maciejewski, citat de Warsaw Business Journal. El a menţionat că vrea ca anul acesta să finalizeze fuziunea cu grupul de burse CEESEG cu sediul la Viena şi că bursa din Varşovia ar putea lansa o emisiune de acţiuni pentru a finanţa fuziunea. Grupul CEESEG cuprinde bursele din Austria, Ungaria, Slovenia şi Cehia. „Acum aşteptăm unda verde din partea acţionarilor noştri pentru a porni a doua fază a tranzacţiei, cea de due dilligence. Sper să ajungem la o înţelegere anul acesta”, a afirmat Maciejewski. Scopul pe termen lung al unei astfel de fuziuni este de a avea un registru de ordine unitar pentru întreaga regiune şi un sistem integrat de compensare, adaugă Maciejewski.

Cultivatorii de seminţe de mac din Ungaria se tem că îşi vor pierde veniturile pentru că singurul producător de morfină local, Alkaloida, căruia îi vindeau producţia, va importa de acum materia primă din Tasmania, conform presei maghiare. Ungaria este unul din cei mai mari producători de morfină din lume. Fermierii nu au fost informaţi oficial despre suspendarea contractelor prin care aceştia aprovizionau Alkaloida cu seminţe de mac, materia primă folosită pentru fabricarea morfinei. Fermierii cultivă mac pe o suprafaţă de 13.000 de hectare, conform Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Seminţe de Mac (MTOSZ). Alkaloida, subsidiară a companiei cu acţionari indieni ICN Magyarorszag, a anunţat la începutul lunii ianuarie că suspendă producţia de ingrediente active în Ungaria şi că va continua să producă aici medicamente şi ambalaje. Harin Mehta, directorul executiv al Alkaloida, a invocat drept principal motiv pentru suspendarea producţiei de ingrediente active faptul că preţurile de comercializare a acestora, inclusiv a morfinei şi derivatelor sale, sunt mai scăzute decât costurile de producţie. Alkaloida a avut pierderi nete de 24 de milioane de dolari (17,7 milioane de euro) în anul financiar încheiat la sfârşitul lunii martie 2013.

OTP Bank, cea mai mare bancă ungară după active, vrea să se extindă în Croaţia cumpărând subsidiara locală a băncii rivale italiene Banco Popolare SC, scrie cotidianul de business croat Vecernji list, citat de euroinvestor.com. OTP Bank a refuzat să comenteze informaţiile, iar Banco Popolare nu a răspuns solicitării în timp util, conform euroinvestor.com. OTP va anunţa tranzacţia astăzi. Banco Popolare Croaţia este o bancă relativ mică, cu o cotă de piaţă de doar 0,56% din totalul activelor sistemului bancar croat. OTP Bank s-a lansat pe piaţa croată în 2005, când a cumpărat Nova Bank, şi intenţionează să îşi extindă businessul din regiune prin achiziţii.

Populaţia şi companiile din Grecia au dificultăţi tot mai mari să îşi plătească facturile la electricitate, datoriile totale către compania de stat Public Power Corporation (PPC) fiind în valoare de 1,3 miliarde de euro, sumă care creşte în medie cu 4 milioane de euro pe zi, relatează Kathimerini. Cele mai mari datorii, respectiv 600 de milioane de euro, sunt ale populaţiei (65%) şi firmelor mici, în timp ce sectorul public are restanţe de 190 mil. euro. Arieratele companiilor totalizează circa 130 mil. euro, iar compania minieră Larco are datorii de peste 135 de milioane de euro. Pentru a facilita plata datoriilor de către consumatorii casnici, compania a introdus anul trecut un plan flexibil de plată, la care s-au înscris peste 700.000 de utilizatori. Atractivitatea planului a determinat compania de electricitate să permită înscrierile şi prin telefon, întrucât angajaţii de la ghişee nu au făcut faţă numărului mare de cereri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO