Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu

02.02.2014, 19:48 66

Banca centrală a Ungariei nu va încerca, pentru moment, să apere forintul, în pofida deprecierii puterenice a monedei pe fondul retragerilor masive de capital de pe pieţele emergente, declanşate de decizia Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de relaxare cantitativă. „Lumea este nebună în acest moment, nu avem de unde să ştim încotro se îndreaptă lucrurile. Ar fi o greşeală ca banca centrală a Ungariei să facă vreo mişcare, în orice direcţie. Trebuie să urmărim în ce direcţie păşesc jucătorii mari“, a declarat viceguvernatorul Băncii Ungariei Ferec Gerhardt, într-un interviu pentru Wall Street Journal (WSJ). Forintul a atins în această săptămână cel mai redus nivel din ultimii doi ani, înregistrând performanţe mai slabe faţă de celelalte monede din regiune în contextul menţinerii unei tendinţe de relaxare în zona politicii monetare. Banca centrală a început să reducă dobânda de politică monetară în luna august a anului 2012, indicatorul fiind în prezent la minimul istoric de 2,85%. 

Moody’s a coborât ratingul de credit al Ucrainei de la „Caa1“ la „Caa2“, cu perspectivă negativă, din cauza escaladării tensiunilor sociale şi politice din ţară, care generează riscul apariţiei unei crize administrative severe şi incertitudinii politice pe termen lung. Un alt factor care a influenţat decizia Moody’s este creşterea puternică a cererii de valută, în special din partea populaţiei, având în vedere impactul crizei politice asupra monedei naţionale, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating. Hryvna ucraineană, al cărei curs este stabilit în consiliul monetar, a închis vineri în scădere cu 1,8%, la 8,6175 unităţi pe dolari, şi s-a depreciat în luna ianuarie cu 4,4%, cea mai proastă evoluţie din august 2009, potrivit Bloomberg. Randamentele obligaţiunilor ucrainene în dolari cu maturitatea în iunie au crescut vineri pe piaţa secundară cu peste un punct procentual, la 14,7%, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii decembrie, după ce au înregistrat scăderi la jumătatea săptămânii, în urma demisiei premierului Mikola Azarov. Ratingul Ucrainei este afectat, potrivit Moody’s, şi de incertitudini legate de predictibilitatea sprijinului financiar extern din partea Rusiei.

Peste 300 de mari companii americane, de la Bank of America şi eBay la Wal-Mart şi Ford, i-au promis preşedintelui SUA, Barack Obama, că vor lua măsuri pentru a-i ajuta pe şomerii pe termen lung să-şi găsească locuri de muncă, potrivit Bloomberg. După o întâlnire cu 23 de lideri din mediul de afaceri, Obama a obţinut promisiuni că marii angajatori vor dezvolta iniţiative pentru angajarea şi recrutarea şomerilor care nu şi-au găsit locuri de muncă pentru perioade îndelungate de timp, a anunţat Casa Albă. Discuţiile au atins şi teme precum trainingul şomerilor pe termen lung şi pregătirea lor pentru a reveni în rândurile forţei de muncă. Printre participanţi s-au numărat directorii generali ai Bank of America, eBay, Boeing, Morgan Stanley şi Marriott International. „Oamenii care sunt şomeri de foarte mult timp de multe ori întâmpină cele mai multe obstacole atunci când încearcă să revină la lucru. Este un cerc vicios crud: cu cât stai mai mult timp în şomaj, cu atât pari mai puţin angajabil“, a declarat Obama în timpul întâlnirii. Liderul de la Casa Albă a semnat totodată un ordin prin care obligă agenţiile guvernului federal să renunţe la practicile de angajare care dezavantajează şomerii pe termen lung.

Grupul farmaceutic elveţian Novartis va elimina sau va transfera până la 4.000 de locuri de muncă, reprezentând aproximativ 6% din forţa de muncă, potrivit unui e-mail intern obţinut de ziarul NZZ am Sonntag, preluat de Reuters. Restructurările nu fac parte din programul de scădere a cheltuielilor anunţat anterior de companie, care vizează reducerea numărului de facilităţi de producţie, potrivit NZZ am Sonntag. Reprezentanţii Novartis au declarat pentru NZZ am Sonntag că numărul total de angajaţi ai grupului va rămâne „relativ stabil“ în acest an. Ziarul precizează că majoritatea posturilor transferate vor ajunge la operaţiunile din India, unde Novartis a închiriat recent o clădire de birouri care poate acomoda până la 8.000 de angajaţi. Contactaţi de Reuters, reprezentanţii companiei farmaceutice nu au fost disponibili pentru comentarii. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO