Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Catalina Apostoiu, Marius Oncu, Vlad Popescu

09.06.2011, 23:32 39

Producţia industrială a Turciei a scăzut cu0,6% în aprilie faţă de luna anterioară, al treilea declin lunarconsecutiv, potrivit Hurriyet. Producţia a avansat cu 8,4% faţă deaprilie 2010, încetinind de la 10,4% anual în martie.

Companiile europene şi-au majorat cheltuielileîn primul trimestru al acestui an, sectorul construcţiilor a ieşitdin criză, iar creşterea exporturilor s-a accelerat, determinând oaccelerare a ritmului de creştere a economiei zonei euro, scrieBloomberg. PIB-ul regiunii a avansat cu 0,8% faţă de trimestrulpatru, când a urcat cu 0,3%.

Preţul petrolului a crescut după ce cartelulOPEC nu a ajuns la o înţelegere cu privire la majorarea producţieiîn urma tensiunilor dintre ţările membre ale acestuia, potrivit BBCNews. Ţiţeiul Brent a urcat cu 30 de cenţi, până la 117,90 dolaripe baril.

BMW a anunţat un plan de investiţii în valoarede 500 mil. lire sterline (558,5 mil. euro) în producţia britanicăde automobile pe următorii trei ani, potrivit BBC News. Anunţulvine la o zi după ce Nissan anunţase că va investi 192 mil. liresterline pentru producţia următoarei generaţii a modelului Qashqaiîn Marea Britanie.

Autorităţile americane încearcă să determinedacă banca de investiţii Goldman Sachs şi alte firme financiare depe Wall Street au încălcat legislaţia privind darea de mită înrelaţiile acestora cu fondul suveran al Libiei, scrie The WallStreet Journal.

Posibilitatea ca SUA să intre în incapacitatede plată reprezintă cel mai mare risc pentru economia mondială,depăşind efectele cutremurului din Japonia, preţul ridicat lapetrol şi criza datoriilor din Europa, consideră un importantoficial al Rezervei Federale (Fed), potrivit Reuters.

Vânzările de automobile noi din China aucoborât în luna mai cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, primul declin din ultimii doi ani, cea mai mare piaţă autodin lume trecând printr-o perioadă de scădere abruptă, conformagenţiei de presă Thomson Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO