Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu, Bogdan Cojocaru, Marius Oncu

20.08.2013, 21:27 924

Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a recunoscut marţi, pentru prima dată, că Grecia va necesita de un al treilea pachet de ajutor financiar extern, iar o sursă din Ministerul de Finanţe de la Atena a declarat că noul pachet financiar ar putea fi mult mai mic decât precedentele. „Va trebui adoptat un nou program pentru Grecia“, a declarat Schaeuble în timpul unui miting electoral în nordul Germaniei. Perspectiva unui nou sprijin pentru Grecia s-ar putea dovedi nepopulară în rândul electoratului german, cu numai cinci săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, potrivit agenţiei de presă Reuters, preluată de cotidianul elen Kathimerini. La Atena, o sursă din Ministerul de Finanţe elen a declarat pentru Reuters că un nou sprijin financiar ar viza acoperirea unui deficit de finanţare estimat pentru perioada 2014-2016. „Grecia şi creditorii internaţionali analizează mai multe modalităţi pentru acoperirea oricărui deficit de finanţare al Greciei în următorii ani“, a spus oficialul elen. Variantele includ utilizarea unor fonduri rămase din programul de recapitalizare a sectorului bancar şi măsuri de sprijin discutate anterior, a adăugat acesta.

Polonia va rămâne anul acesta cel mai mare producător de mere din Uniunea Europeană, cu o recoltă de 3,2 milioane tone, mai mare decât cea de anul trecut, potrivit estimării Asociaţiei Mondiale a Producătorilor de Mere şi Pere, scrie Warsaw Business Journal. Anul trecut, Polonia a produs 2,9 milioane de tone de mere, ceea ce a plasat ţara pe primul loc în Europa. Următoarea poziţie a fost ocupată de Italia, cu o recoltă de 1,9 milioane de tone. Franţei şi Germaniei le-au revenit locurile trei şi patru. Pe de altă parte, experţii polonezi sunt mai puţin optimişti, anticipând o producţie de 2,6 milioane de tone de mere în 2013, suficientă însă pentru a menţine Polonia în fruntea clasamentului european. La nivel mondial, lideri sunt China şi SUA, Polonia ocupând locul trei.

Vânzările de proprietăţi imobiliare din Bulgaria din această vară sunt cu 20% mai mari în comparaţie cu cele din perioada similară a anului trecut, iar cumpărătorii au manifestat un interes crescut pentru proprietăţile de lux, potrivit datelor furnizate de agenţiile imobiliare, scrie Novinite. Pe de altă parte, achiziţiile finanţate prin credite imobiliare au scăzut. Bulgarii au optat în principal pentru apartamente cu două dormitoare, ale căror preţuri variază între 500 şi 1.000 de euro pe metru pătrat. Preţul mediu în centrul Sofiei este de 700 de euro pe metru pătrat. Oraşele preferate de cumpărători sunt Varna, Burgas, Plovdiv, Stara Zagora şi Blagoevgrad. Străinii au cumpărat mai ales proprietăţi pe litoral.

Oficialii de rang înalt din Rusia, între care parlamentarii, judecătorii şi şefii companiilor de stat, precum şi soţiile şi copiii minori ai acestora nu mai au voie să deţină conturi bancare sau instrumente financiare în străinătate, scrie RIA Novosti. Legea, iniţiată de Kremlin pentru a „naţionaliza elita“ şi a combate corupţia, prevedea iniţial interzicerea oricăror active în străinătate, dar ulterior a fost modificată astfel încât să permită deţinerea de proprietăţi imobiliare în afara Rusiei. Reglementarea a intrat în vigoare la începutul lunii mai, dar oficialii au avut la dispoziţie trei luni să scape de activele respective sau să demisioneze. Singura pedeapsă în cazul încălcării acestei legi este că oficialii respectivi îşi pierd posturile. „Numai parlamentarii şi oficialii retardaţi vor fi împiedicaţi de această lege“, a scris Dmitri Gudkov, membru în camera inferioară a Parlamentului, pe blogul său personal.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO