Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

04.10.2012, 00:00 59

Lituania a deschis un proces împotriva monopolului rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm în care acuză grupul că îi vinde gaze la suprapreţ, scrie Ria Novosti. Lituania susţine că a plătit sub actualul contract cu 1,45 miliarde de euro mai mult decât ar fi normal. "În perioada 2004-2012, preţurile au crescut semnificativ din cauza modificărilor formulei de calcul pentru preţul gazelor", se arată într-un comunicat al ministerului lituanian al energiei. Modificările contravin condiţiilor prevăzute în acordul de privatizare a Lietuvos dujos, cea mai mare companie de energie a ţării. Acordul a fost încheiat în 2005.

Guvernul Ungariei vrea ca anul viitor să aibă mai mult spaţiu de manevră şi de aceea va majora ţinta de deficit bugetar de la 2,2% din PIB la 2,8% din PIB, scrie Portfolio.hu. Astfel, guvernul va avea la dispoziţie 130-150 miliarde forinţi (455-525 mil. euro) în plus. Din cauza măririi ţintei, pachetul de ajustări fiscale pe care cabinetul îl va propune pentru 2013 va trebui redus cu acelaşi procent. Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 2,8% pentru că altfel datoria publică ar creşte prea mult. Limita impusă de UE pentru deficitul bugetar este de sub 3% din PIB.

Guvernul Bulgariei a adoptat un plan de reducere a birocraţiei pentru mediul de afaceri, urmând să implementeze 249 de măsuri în acest sens începând cu 30 noimebrie, scrie Novinite. Printe măsurile prevăzute în pachet figurează diminuarea numărului de documente necesare pentru utilizarea a 84 de servicii administrative, desfiinţarea a 42 de servicii, crearea registrelor electronice pentru 17 servicii şi reducerea termenelor pentru oferirea a 54 de servicii. Majoritatea măsurilor vizează domeniul sănătăţii, al agriculturii şi al industriei alimentare. Planul acoperă şi sectorul economic, energetic şi cel al turismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO