Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

24.10.2012, 00:00 62

Numărul înregistrărilor de firme noi din Polonia este cu 25% mai mare faţă de anul trecut în pofida încetinirii creşterii economice şi a prognozelor care sunt tot mai pesimiste, scrie Warsaw Business Journal. De la începutul anului au fost înregistrate cu 33% mai multe firme noi decât în 2010, potrivit datelor de la Centrul de Informaţii Economice. Dacă tendinţa de creştere se menţine, până la sfârşitul anului numărul de firme noi va ajunge la un nivel record. "Numărul mare de înregistrări de companii nou-înfiinţate poate fi interpretat ca o reacţie defensivă, ca o încercare de a minimiza efectele încetinirii creşterii economice şi ale reducerilor de costuri", a spus Tomasz Kaczor, economist la banca poloneză BGK. În plus, numărul întreprinderilor nou-înfiinţate este mai mare decât numărul companiilor care au intrat în faliment sau au fost lichidate. Spre exemplu, în trimestrul trei au fost înregistrate 7.700 de firme noi şi, în aceeaşi perioadă, 792 de întreprinderi au fost lichidate şi 174 şi-au declarat falimentul.

Gigantul energetic rus Gazprom a lansat ieri oficial producţia de gaze naturale extrase din câmpul gazeifer arctic Bovanenkovo, unul dintre cele mai mari din lume, scrie Ria Novosti. Începerea producţiei la acest câmp, ale cărui rezerve sunt estimate la 4.900 miliarde metri cubi de gaze naturale, a fost inaugurată de Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom. Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat la lansare prin intermediul unei conexiuni video. Se aşteaptă ca producţia de anul viitor să se ridice la 46 miliarde de metri cubi de gaze naturale, urmând ca aceasta să crească la 115 miliarde metri cubi până în 2017 şi să ajungă în final la 140 miliarde de metri cubi. Explorările şi rezervele estimate de gaze naturale din peninsula Iamal, locaţia câmpului, totalizează 16.000 miliarde de metri cubi. Se estimează că în 2020, gazele naturale extrase din peninsula Iamal vor reprezenta 20-25% din producţia Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO