Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto AFP

Autor: Marius Oncu, Anca Dumitrescu

20.11.2012, 00:00 111

Creditele neperformante din portofoliile băncilor din Spania au atins în septembrie un nou nivel record, de peste 182 miliarde de euro, a anunţat luni banca centrală de la Madrid, citată de MarketWatch. Potrivit datelor preliminare, creditele neperformante au avansat cu 3 miliarde de euro în septembrie, la 182,3 miliarde de euro, sau 10,7% din soldul total. În august, băncile înregistrau credite neperformante reprezentând 10,5% din sold. Împrumuturile neperformante au crescut în fiecare lună a ultimului an, din cauza intrării în default a unor companii de construcţii, şomajului ridicat şi a cererii interne slabe. Soldul total al creditelor a înregistrat o scădere redusă, întrucât băncile caută să-şi reducă expunerea la risc. În septembrie, soldul creditelor a urcat uşor faţă de august, la 1.700 miliarde de euro, circa 170% din PIB-ul Spaniei. Nivelul record de peste 1.800 de miliarde de euro a fost înregistrat în 2008, chiar înainte de prăbuşirea pieţei imobiliare.

Directorul general al FMI Christine Lagarde (foto) este hotărâtă să apere credibilitatea instituţiei în discuţiile din această săptămână cu şefii finanţelor zonei euro, semnalând un posibil conflict pe tema sustenabilităţii datoriilor statului elen, transmite Bloomberg. Lagarde şi-a scurtat o vizită în Asia de Sud-Est şi a revenit sâmbătă în Europa pentru a putea participa marţi la o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro la Bruxelles. Cele două părţi sunt în dezacord în privinţa perioadei în care Grecia trebuie să îşi reducă datoria publică, dar Lagarde a spus că este pregătită să vină la discuţii "calmă şi hotărâtă". Lagarde a afirmat într-un interviu la Manila că va încerca să "opereze independent", respectând în acelaşi timp regulile Fondului. Ea a sugerat astfel că nu intenţionează să cedeze în cursul negocierilor. Şefa FMI a criticat săptămâna trecută decizia guvernelor europene de a prelungi cu doi ani termenul până la care Grecia trebuie să reducă datoria publică la 120% din PIB până în 2022, contrar recomandărilor FMI, ridicând întrebarea dacă instituţia va continua să finanţeze statul elen. Acordul privind reducerea datoriei Greciei la un nivel sustenabil este esenţial pentru furnizarea următoarei tranşe de ajutor financiar de 31 miliarde de euro, cofinanţat de UE şi FMI.

Liderii Spaniei şi Portugaliei, ţări aflate în recesiune economică, au încercat în cadrul unui summit organizat la finalul săptămânii trecute să întărească legăturile comerciale cu fostele colonii din America Latină, potrivit Wall Street Journal. Oficialii prezenţi au decis să deschidă proiectele de infrastructură unor investiţii mai mari din sectorul privat prin încurajarea parteneriatelor între stat şi companii. Aceasta ar putea fi o oportunitate majoră pentru Spania, ale cărei firme de construcţii, printre cele mai mari din Europa, ar avea de câştigat din afacerile cu guvernele din America Latină. Cele două ţări europene au fost lovite de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, iar guvernele acestora se aşteaptă ca recesiunea să persiste şi anul următor, în timp ce tulburările sociale iau amploare. În contrast, PIB în America Latină va creşte cu 3,25 în acest an şi cu 4% în 2013, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Democraţia a ajutat stabilitatea şi investiţiile în regiune. Gradul de îndatorare raportat la PIB din Brazilia şi Columbia, de circa 40%, este la mai puţin de jumătate faţă de Portugalia sau Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO