Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Nita, Marius Oncu

01.05.2013, 18:21 59

Actualul nivel al Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) din Polonia, de 19%, va fi menţinut până la sfârşitul anului 2016, a declarat premierul Donald Tusk, citat de Portfolio.hu. Guvernul anunţase anterior că TVA va fi redusă cu câte un punct procentual începând cu 2014. „Taxa nu va fi majorată şi nici redusă, ci va rămâne aşa cum este acum. Va trebui să aşteptăm vremuri economice mai bune pentru a reduce TVA-ul la cotele anterioare”, a spus el. Decizia face parte dintr-un nou plan de convergenţă propus de guvern. În UE, Ungaria are cel mai mare nivel al TVA, de 27%. În România, taxa este de 24%, iar în Bulgaria de 20%.

Premierul Poloniei Donald Tusk şi ministrul de externe Radoslaw Sikorski se numără printre cele mai influente 500 de persoane din lume, potrivit unui clasament realizat de revista americană Foreign Policy. Cei doi oficiali polonezi sunt singurele personalităţi din Europa Centrală şi de Est incluse în acest top, notează Warsaw Business Journal. În clasament apar, printre alţii, preşedintele Comisiei Europene José Barroso, preşedintele Consiliului European Van Rompuy, Papa Francisc, fondatorul reţelei de socializare Facebook Mark Zuckerberg, miliardarul american George Soros, precum şi preşedintele SUA Barack Obama şi soţia sa Michelle.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a redus ratingul suveran al Sloveniei la categoria „junk”, forţând astfel guvernul să întârzie prima vânzare de anul acesta de obligaţiuni denominate în monedă străină care ar permite evitarea solicitării unui bailout internaţional, scrie Bloomberg. Ministrul sloven de finanţe a amânat vânzarea de obligaţiuni în dolari cu puţin timp înainte ca agenţia să anunţe că a redus ratingul de la Baa2 la Ba1, cu perspectivă negativă. Principalul factor care a dus la retrogradare este criza din sistemul bancar şi probabilitatea ridicată ca statul să fie nevoit să salveze băncile cu probleme. Slovenia, care se confruntă cu a doua recesiune în ultimii patru ani, intenţionează să rezolve problemele sectorului bancar prin majorări de capital de 900 mil. euro şi înfiinţarea unei bănci „rele” pentru a curăţa bilanţurile băncilor. Calitatea activelor bancare s-a deteriorat considerabil în 2012, iar procesul continuă.

Cei mai bogaţi 20 de oameni din Rusia, cu o avere însumată de 227 mld. dolari, îşi controlează o parte însemnată a activelor prin intermediul unor companii holding înregistrate în afara ţării pentru a-şi proteja afacerile de stat, dar şi de rivali, potrivit Bloomberg. „Entităţile offshore sunt principalele instrumente ale oamenilor de afaceri ruşi pentru protejarea activelor de autorităţi şi rivali“, a declarat Valeri Tutihin, avocat la firma John Tiner & Partners din Geneva, specializată în administrarea averii. Cel mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, a transferat anul trecut controlul averii sale de 20 mld. dolari unei companii holding din Insulele Virgine Britanice, aflată la o distanţă de 9.000  km de Moscova. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO