Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

06.05.2013, 18:16 68

Comisia Europeană (CE) i-a cerut Poloniei să restituie aproape 80 milioane euro din subvenţiile pentru agricultură acordate prin Fondul European pentru Agricultură în perioada 2004-2006 şi în intervalul 2007-2010 din cauza nerespectării condiţiilor de accesare a fondurilor, scrie Warsaw Business Journal. CE susţine că Polonia nu a verificat atent aplicaţiile agricultorilor şi în consecinţă multe dintre subvenţii au fost acordate unor persoane care nu ar fi trebuit să beneficieze de ele. „În ceea ce priveşte Polonia, problemele au apărut la nivelul administraţiilor. În cea mai mare parte, greşelile nu au fost făcute de agricultori, ci de administraţie, care nu a verificat în mod corespunzător cererile pentru subvenţii”, a spus un purtător de cuvânt al CE. În total sunt 14 state membre ale Uniunii Europene cărora CE le solicită să restituie 230 milioane euro, doar Grecia având de plătit mai mult decât Polonia. România nu este unul dintre aceste state. Oficialii polonezi au declarat că vor contesta decizia.

Consumul de energie electrică din Bulgaria a atins niveluri scăzute record în perioada sărbătorilor pascale, după o lună de probleme pentru reţeaua de transport cauzate de utilizarea mai redusă a curentului electric, în condiţiile în care multe birouri şi fabrici au stat închise, iar mulţi bulgari şi-au petrecut vacanţa prelungită în străinătate, scrie Novinite. Zilele cuprinse între 1 şi 5 mai au fost nelucrătoare. Problemele reţelei de distribuţie a energiei ar fi fost mai grave dacă unitatea 5 a singurei centrale nucleare bulgare, cea de la Kozlodui, nu ar fi fost închisă pentru revizie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO