Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Niţă, Bogdan Cojocaru

14.05.2013, 18:15 49

Bulgaria ocupă locul patru în Europa la exportul de miere organică, iar aceasta reprezintă principalul produs livrat în străinătate de agricultorii bulgari care produc organic, adică fără chimicale şi poluanţi, a afirmat Stoilko Apostolov, preşedintele fundaţiei Bioselena pentru Agricultură Organică, citat de Novinite. Pe următoarele poziţii în topul exporturilor de produse organice figurează uleiul de trandafiri şi cel de levănţică, căpşunile şi grâul. Apostolov a cerut ca strategia naţională privind agricultura organică, în prezent în curs de elaborare, să se concentreze mai mult pe exporturi şi pe produse finite şi nu pe materii prime. „În prezent, Bulgaria exportă grâu către Germania, unde acesta este procesat doar pentru a reveni în Bulgaria în formă de făină, care se vinde la preţuri mult mai mari”, a mai spus Apostolov.

Oficialii Sloveniei au dreptate când spun că ţara lor nu are nevoie de bailout, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, după ce randamentul obligaţiunilor de stat slovene cu scadenţa la zece ani a coborât de la nivelul record de 6,4% înregistrat în luna martie, scrie Bloomberg. „Guvernul sloven susţine că poate supravieţui fără un ajutor financiar de la creditorii internaţionali şi că nu vrea un program de salvare, iar eu cred că are dreptate”, a afirmat Schaeuble înainte de întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro de la Bruxelles. Guvernul condus de premierul Alenka Bratusek a prezentat la începutul acestei luni un program de măsuri care include majorări de taxe, recapitalizarea sistemului bancar cu 900 milioane euro şi vânzarea unor active de stat pentru a asigura investitorii că Slovenia se poate descurca pe cont propriu, fără să ceară ajutor internaţional. Randamentul obligaţiunilor Sloveniei denominate în dolari şi cu scadenţa în 2022 este în prezent de 5,4%. Pe data de 2 mai, Slovenia a vândut obligaţiuni în valoare de 3,5 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO