Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Niţă, Anca Dumitrescu

15.05.2013, 22:04 988

Guvernul din Polonia va adopta la sfârşitul lunii iunie o nouă legislaţie în privinţa explorării gazelor de şist prin care se va reduce birocraţia din sector, aceasta devenind astfel mai „prietenoasă” cu investitorii, a declarat ministrul mediului Marcin Korolec, citat de Warsaw Business Journal. De asemenea, legislaţia va permite înfiinţarea unei agenţii de stat care va face parte din consorţii din sectorul energiei. „Mă aştept ca proiectul de lege să fie aprobat de guvern până la sfârşitul lunii iunie şi de parlament până la finalul anului”, a spus Korolec. Viceministrul mediului Piotr Wozniak a adăugat că pentru dezvoltarea explorării gazelor de şist din Polonia este extrem de important capitalul străin, deoarece companiile locale nu dispun de experienţa şi capitalul necesar. Declaraţiile vin la scurt timp după ce compania americană Marathon Oil şi canadienii de la Talisman Energy au decis să nu mai investească în sectorul gazelor de şist din Polonia. Statul polonez a aprobat peste 100 de licenţe pentru explorarea gazelor de şist, iar până acum s-au efectuat aproximativ 40 de foraje de test, însă exploatarea nu va începe mai devreme de 2015.

Recapitalizarea băncilor neperformante din Slovenia va începe luna viitoare, când primele active vor fi transferate băncii „rele”, întregul proces urmând să fie finalizat în al treilea trimestru al anului, a declarat ministrul de finanţe sloven Uros Cufer pentru CNBC. Autorităţile din Slovenia intenţionează să transfere creditele neperformate de 3,3 miliarde euro ale celor mai mari bănci din ţară, NLB, Nova KBM şi Abanka Vipa, deţinute de stat, la banca „rea”, în schimbul unor obligaţiuni garantate de stat care valorează 1,1 miliarde euro. Cufer a asigurat investitorii că emisiunea de obligaţiuni care a avut loc săptămâna aceasta şi prin care ministerul de finanţe a obţinut aproximativ 55 milioane euro nu va amâna implementarea reformelor economice. „Vrem ca procesul să fie transparent şi profesional şi vrem să maximizăm preţul, nu timpul de desfăşurare”, a spus ministrul sloven. El a adăugat că prima măsură luată pentru evitarea unui bailout internaţional va fi vânzarea companiilor de stat, printre care se numără cele mai mari bănci slovene, cel mai mare operator telecom şi o companie aeriană.

Guvernul Poloniei a aprobat proiectul intitulat „Apartamente pentru tineri” prin care statul va acorda tinerilor pentru a achiziţiona locuinţe subvenţii totale de 3,23 miliarde zloţi (717 milioane euro) în decurs de cinci ani, a declarat viceministrul polonez al construcţiilor Piotr Styczen, citat de Warsaw Business Journal. În primul an, statul va cheltui 600 milioane zloţi (143 milioane euro) cu acest program, iar reprezentanţii Ministerului Construcţiilor estimează că aproximativ 115.000 de polonezi vor beneficia de subvenţii. Programul se adresează familiilor sau persoanelor celibatare cu vârste mai mici de 35 de ani, statul urmând să acopere 10% din valoarea apartamentelor pentru cei care nu au copii şi 15% din costul locuinţei pentru cei care au copii. Subvenţiile vor fi acordate pentru apartamente cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 75 de metri pătraţi. Dacă va fi aprobat şi de parlament, programul va demara la începutul anului viitor.

Costul împrumuturilor Greciei pe termen lung a scăzut ieri la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, după ce Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul ţării cu o treaptă, la nivelul B-, datorită îmbunătăţirii perspectivelor economice, relatează Financial Times. Randamentul obligaţiunilor elene pe termen de 10 ani a scăzut cu un punct procentual, la 8,2%, cel mai redus nivel din iunie 2010. În martie 2012, randamentul acestor obligaţiuni a atins un maxim de 37%. Standard&Poor’s a îmbunătăţit ratingul Greciei la nivelul B- în decembrie anul trecut. Grecia dispune de rating C din partea Moody’s. Toate calificativele Greciei se află în categoria „junk“, nerecomandată investiţiilor. Economia Greciei s-a contractat puternic în ultimii cinci ani, dar şi-ar putea reveni uşor în acest an. Statul elen ar putea înregistra chiar un excedent bugetar primar, care exclude serviciul datoriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO