Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Andrei Cîrchelan, Radu Bostan, Marius Oncu

19.08.2013, 22:07 706

MKB Bank din Ungaria, controlată de banca germană Bayerische Landesbank, a vândut în întregime unitatea pe care o deţinea în Bulgaria, către banca bulgărească First Investment Bank (FIB), potrivit Portfolio.hu. Participanţii la tranzacţie, care a fost semnată la 15 august, nu au dezvăluit suma pentru care a fost vândută filiala bulgărească. Preluarea va deveni oficială după ce tranzacţia primeşte aprobarea din partea băncii centrale şi a autorităţii concurenţiale din Bulgaria. FIB este a treia cea mai mare bancă din Bulgaria, cu o cotă de 8,4% în piaţă. MKB Unionbank EAD ocupă locul 15 în acelaşi clasament, cu active în valoare totală de circa 787 mil. euro. În urma tranzacţiei, activele FIB ar putea atinge valoarea de 4,3 miliarde euro. În România MKB încearcă să vândă de peste un an filiala pe care o deţine-NexteBank.

Bursa de valori din Varşovia, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, va plăti 5 milioane de lire sterline (5,85 milioane de euro) pentru 30% din capitalul Aquis Exchange, o platformă alternativă pentru tranzacţionarea acţiunilor, bazată în Londra. Aquis, care se va lansa în luna octombrie, îşi propune să ofere posibilitatea de a tranzacţiona acţiuni listate pe primele cele mai mari 15 pieţe europene. Achiziţia acestei platforme urmează a fi prima mutare în afara Europei Centrale pentru bursa poloneză, scrie Thomson Reuters. „Mişcarea face parte din strategia noastră de a căuta noi surse de a ne creşte şi diversifica businessul. Am atins limitele creşterii în Polonia şi Europa Centrală“, a declarat CEO-ul companiei care administrează bursa, Adam Maciejewski. El a adăugat că bursa poloneză va continua să caute oportunităţi de creştere în afara regiunii sale tradiţionale. Operatorul bursei din Varşovia se află în negocieri cu omologul din Viena privind o posibilă fuziune a celor două pieţe.

Exploatarea resurselor minerale a scăzut în Bulgaria cu 7% (6,28 mil. tone) anul trecut, comparativ cu anul anterior, potrivit lui Ivan Andreev, director executiv al Camerei Bulgare pentru Minerit şi Geologie, citat de Novinite. Oficialul a explicat că scăderile s-au înregistrat în majoritatea sectoarelor, mai puţin producţia de materiale din piatră naturală şi exploatarea de resurse minerale metalifere, unde s-au înregistrat creşteri de 10% şi respectiv 1%. Cantitatea de resurse minerale exploatate în Bulgaria a ajuns la 85,6 milioane tone anul trecut, sau 12 tone per capita, unde combustibilii solizi şi minereurile metalifere au constituit 50% şi respectiv 25% din total.

Germania câştigă de pe urma crizei datoriilor din zona euro peste 40 de miliarde de euro după ce neîncrederea investitorilor în stabilitatea financiară a unor state din uniunea monetară a ajutat guvernul german să se împrumute mai ieftin, potrivit datelor Ministerului de Finanţe de la Berlin. Germania estimează că va economisi 40,9 miliarde de euro la cheltuielile cu dobânzile în perioada 2010-2014, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, citate de Der Spiegel. Suma reprezintă diferenţa dintre costurile planificate înaintea crizei datoriilor şi cele reale. Pe de altă parte, criza a costat Germania până în prezent doar 599 de milioane de euro, a precizat instituţia. Ministerul de Finanţe a făcut publice informaţiile legate de costurile de împrumut estimate şi cele reale, precum şi costurile, la cererea parlamentarului socialist Joachim Poss.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO