Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Compania americană de comerţ pe internet Amazon va deschide trei noi centre de logistică în Polonia şi două în Cehia, atrasă de costurile reduse cu munca din aceste ţări, scrie The Warsaw Business Journal. În Polonia, două unităţi vor fi deschise în apropierea oraşului Wroclaw şi unul în Poznan. Fiecare dintre acestea va costa 50-60 de milioane de euro. Compania va avea 6.000 de angajaţi permanenţi în Polonia, la care se vor adăuga 9.000 de salariaţi temporari. Primul centru va fi în Wroclaw şi va fi deschis în vara anului viitor, la timp pentru a funcţiona de Crăciun, de obicei o perioadă de vârf pentru vânzările companiei Amazon.

În primele trei trimestre ale anului 681 de companii poloneze au falimentat, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, potrivit unui raport al Coface, preluat de The Warsaw Business Journal. Numărul este cu 11% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut. „Numărul de falimente din Polonia este în continuare mai mare decât cel de anul trecut, dar ritmul de creştere a încetinit. În primele trei trimestre ale anului 2012 rata de creştere a fost de 18%”, se arată în raportul citat. Industria manufacturieră a rămas sectorul cel mai predispus la probleme financiare, urmând construcţiile, cu 171 de falimente, şi comerţul, cu 161 de falimente. „Problemele de anul trecut ale afacerilor de construcţii au provocat un efect de domino care a afectat mai mulţi furnizori şi mai multe companii care au legături cu construcţiile”, notează sursa citată.

Comisia Europeană (CE) a trimis din greşeală date confidenţiale către 13 dintre cele mai mari bănci din lume, între care JPMorgan şi Goldman Sachs, într-o investigaţie antitrust în domeniul instrumentelor derivate, scrie Bloomberg. CE a explicat că informaţii confidenţiale au fost lăsate în mod accidental în documente, de către firme de avocatură care reprezentau băncile investigate. După descoperirea acestui fapt, băncile care au primit informaţiile au fost solicitate să le distrugă fără să le parcurgă. „Accesul la informaţii a fost făcut posibil de erori comise de unii membri ai departamentelor de IT ale unor firme de avocatură, care reprezintă companiile investigate“, a spus Antoine Colombani, purtător de cuvânt al comisarului antitrust Joaquin Almunia. El a adăugat că CE îşi declină orice responsabilitate legată de faptul că proprietarii documentelor folosesc software nepotrivit la redactarea unor informaţii confidenţiale. Investigaţia, referitoare la asigurările pentru riscurile de neplată (CDS - Credit Default Swap), care include HSBC şi Deutsche Bank, este una dintre anchetele prioritare efectuate de UE, alături de cea privind manipularea dobânzii interbancare Libor.

Merck & Co., al doilea mare producător de medicamente din SUA după vânzări, va concedia 8.500 de angajaţi şi va restructura departamentul de cercetare şi dezvoltare, după ce debutul pe piaţă al mai multor produse noi a fost întârziat de autorităţile americane, scrie Bloomberg. Cele 8.500 de concedieri se adaugă altor 7.500 de locuri de muncă restructurate, anunţate anterior de companie, potrivit unui comunicat transmis marţi de Merck. Numărul total de 16.000 de disponibilizări reprezintă aproximativ 20% din angajaţii grupului. Compania s-a confruntat cu întârzieri în dezvoltarea şi lansarea mai multor medicamente aflate în faza experimentală şi l-a înlocuit în luna aprilie pe şeful diviziei de cercetare şi dezvoltare.

Banca Vaticanului (IOR) a decis să închidă aproximativ 900 de conturi, printre care cele deţinute de ambasadele Iranului, Indoneziei şi Irakului, a anunţat marţi cotidianul Corriere della Sera, citat de AFP. Potrivit cotidianului italian, IOR a trimis luni scrisori către 900 de clienţi, solicitându-le să-şi închidă contul, din cauza unor „suspiciuni de spălare de bani, chiar de finanţare a terorismului“. „Aceşti clienţi nu au reuşit să treacă o serie de controale realizate în mai de societatea de consultanţă Promontory, lider mondial în combaterea spălării banilor“, anunţă Corriere della Sera. Intervievat de AFP, purtătorul de cuvânt al IOR „nu a confirmat“, însă „nici nu a dezminţit“ cifra vehiculată. El a ţinut să precizeze, totuşi, că închiderea conturilor nu este neapărat legată de suspiciuni cu privire la implicare în activităţi infracţionale. „Începând din mai, noi verificăm identitatea tuturor clienţilor noştri, cu scopul de a vedea dacă ei corespund criteriilor în vigoare pentru a deţine un cont la IOR“, a explicat el. În urma verificărilor, au fost detectate persoane care nu mai pot fi autorizate să deţină un cont la IOR, ca, de exemplu, ambasadori care nu mai sunt însărcinaţi cu misiuni pe lângă Sfântul Scaun.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO